Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uyuşmazlık Mahkemesi Kararları
 Işığında İdari Yaptırımlarda Görevli
 Yargı Kolu Sorunu

The Problem of Judicial Jurisdiction of Administrative Sanctions 
on the Basis of Jurisdictional Disputes Court Decisions

Serkan ÇINARLI,Özge Didem BOULANGER

İdari yaptırımların yargısal denetime tabi olması önemlidir. İdari yaptırımların yargısal denetimleri Kabahatler Kanunu yürürlüğe girinceye kadar büyük oranda idari yargı yerlerinde gerçekleştirilmekteyken, Kabahatler Kanunu‘nun yürürlüğü ile birlikte bu yaklaşım değiştirilmiştir. Mevcut durumda ilgili yasalarda idari yargı yerinin görevli olması hususunda özel bir düzenleme bulunmadığı takdirde, idari yaptırımlar adli yargı yerinde yargısal denetime tabi tutulmaktadır. İdari nitelikte geniş bir uyuşmazlık grubunun bu şekilde doğrudan adli yargı denetimine tabi tutulması zaten bir sorunken, Uyuşmazlık Mahkemesi yakın dönemde verdiği bazı kararlarında kanunun uygulanmasından istisna tutulan bazı durumların da doğrudan adli yargının denetiminde olması gerektiğine karar vermiştir. Bu makalede tipik birer idari işlem niteliğinde olan idari yaptırımlara ilişkin görevli yargı kolu sorunu Uyuşmazlık Mahkemesi kararları ışığında incelenmiştir.

İdari Yaptırımlar, Görevli Yargı Kolu, Uyuşmazlık Mahkemesi, Kabahatler Kanunu.

Judicial review of administrative sanctions is important. Before the Misdemeanor Law was in force, the judicial reviews of administrative sanctions were being handled in administrative courts, after the Misdemeanor Law has been accepted this approach has been changed. In the current situation if there is no regulation on the judicial jurisdiction in the related legislations, the administrative sanctions are judged on judicial courts. While it is already a problem to proceed such a big group of administrative disputes in judicial courts, the Jurisdictional Disputes Court has rendered in its recent decisions that some kind of disputes that are exempted from the application of Misdemeanor Law should be judged in judicial courts. In this study the problem of judiciary jurisdiction of administrative sanctions is reviewed on the basis of Jurisdictional Dispute Courts’ decisions.

Administrative Sanctions, Judiciary Jurisdiction, Jurisdictional Dispute Court, Misdemeanor Law.

Giriş

İdari yaptırımların yarattıkları sonuçlar nedeniyle hukuka uygun verilmeleri ve yaptırım kararlarının hukuka uygun şekilde yerine getirilmesi noktasında denetlenmeleri önemlidir. Bu hususta başvurulabilecek en etkin denetim yargısal denetimdir. 30.03.2005 tarihinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu yürürlüğe girdi. Esasen, Kanun yürürlüğe girene dek bazı ayrık durumlar dışında idari yaptırımların yargısal denetimleri idari yargı kolunda gerçekleştiriliyordu ancak Kabahatler Kanununun yürürlüğe girmesinin ardından idari yaptırımların yargısal denetimlerinde genel görevli yargı kolu adli yargı olarak belirlendi. Yasaya göre idari yaptırımlarla ilgili olarak Kabahatler Kanunu bu hususta özel bir düzenleme bulunmadığı takdirde uygulanacaktır.

Kabahatler Kanunu idari yaptırımları adli yargı denetimi altında toplasa da uygulamada görevli yargı düzeni hususunda bir takım karışıklıklar yaşanmaktadır. Zira öncelikle, Yasa disiplin cezalarına ilişkin herhangi bir düzenleme içermediğinden disiplin cezaları idari yargıda denetlenecektir, ayrıca Yasa bazı durumları Kanunun uygulamasından istisna tutmaktadır. Yine Yasanın ilgili maddeleri uyarınca aynı nitelikte bir takım yaptırımların yargısal denetimleri söz konusu yaptırımlarla birlikte bir idari işlem tesis edilmesi halinde idari yargıda aksi takdirde adli yargıda gerçekleştirilebilecektir. Kabahatler Kanununun bu tür düzenlemeleri sonucu uygulamada bazı yaptırımların denetlenmesinde görevli yargı kolu hususunda yargı mercileri arasında uyuşmazlık ortaya çıkmakta ve Uyuşmazlık Mahkemesi görevli yargı kolunu tayin etmektedir.

Bu makale 2018 yılı içerisinde Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından idari yaptırımlara ilişkin verilen üç karara eleştirel bir bakışla yaklaşmakta ve bu meyanda idari yaptırımların tanımı, hukuksal niteliği, idari yaptırımlarda görevli yargı kolu konularına açıklık getirmeyi hedeflemektedir.