Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Arazi ve Arsa Düzenlemesi
 (Parselasyon) İşlemlerine Karşı
 Dava Açma Süresi

Suat ŞİMŞEK

Bu çalışmada, 3194 sayılı İmar Kanununun 18’inci ve 19’uncu maddeleri kapsamında yapılan arazi ve arsa düzenlemesi işlemlerine karşı dava açma süreleri irdelenmiştir. Çalışma, idari yargıda dava açma ile ilgili genel esasları değil; arazi ve arsa düzenlemesi işlemlerine karşı dava açma süresi yle ilgili özel konuları, Danıştay içtihatları ışında değerlendirme amacını taşımaktadır.

Arazi ve Arsa Düzenlemesi, Hamur Kuralı, Parselasyon, Dava Açma Süresi.

I. GİRİŞ

İmar Kanununun 18’inci maddesi, belediyelere ve il özel idarelerine, imar planı içerisinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri, maliklerinin veya diğer hak sahiplerinin muvafakati aranmaksızın, birbirleriyle, yol fazlalarıyla, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirme, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırma, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtma ve re'sen tescil işlemlerini yaptırma konusunda yetki vermektedir.

Uygulamada arazi ve arsa düzenlemesi, parselasyon, 18’inci madde uygulaması, hamur kuralı gibi isimlerle anılan bu uygulamada kadastro parselleri uygulamaya tabi tutulmakta, belirli bir kısmı düzenleme ortaklık payı olarak kesildikten sonra, bakiye kalan kısmı imar parseli olarak taşınmaz maliklerine dağıtılmaktadır.

İmar Kanununun 18’inci maddesi kapsamında yapılan bu uygulama, bir idari işlemdir, dolayısıyla bu işlemlere karşı idari yargıda dava açılması gerekir. Ayrıca dava açma süreleri konusunda da 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun uygulanması gerekir. Fakat arazi ve arsa düzenlemesi işlemine karşı açılacak davalarda söz konusu olacak sürelerin, Danıştay içtihatlarından kaynaklanan özellikleri söz konusudur. Bu çalışmada, işte bu konu ele alınacaktır. Bu kapsamda arazi ve arsa düzenlemesine karşı açılacak davalarda dava açma süreleri, Danıştay kararları ışığında değerlendirilecektir.