Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Eşin Aynı Cinsten Biriyle Yaşadığı Cinsel İlişkinin Bazı Boşanma Sebepleri Bakımından Değerlendirilmesi

Evaluation of Sexual Relations With Spouses With the Same Sex in Terms of Some Reasons for Divorce

Hakkı Mert DOĞU

Evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin aynı cinsten bir başka kişi ile yaşadığı cinsel ilişki, evlilik birliğinin sona ermesine neden olabilmektedir. Böyle bir olayın gerçekleşmesi ile birlikte, diğer eşin hangi boşanma sebebine dayanarak boşanma davası açabileceği sorusu akla gelmektedir. Makalede evlilik birliği devam ederken, eşlerden birinin aynı cinsten bir başka kişiyle yaşadığı cinsel ilişkinin, bazı boşanma sebepleri açısından değerlendirilmesi yapılmıştır.

Evlilik, Aile Hukuku, Boşanma, Boşanma Sebepleri, Aynı Cinsten Kişilerin Cinsel İlişkisi.

When the marriage union is continuing, one of the spouses having sexual intercourse with someone other than the same sex can lead to the termination of marriage. With the occurrence of such an incident, the question as to which divorce the other spouse may open on the grounds of divorce comes to mind. In the article, while the marital unity continues, the sexual relationship of one of the spouses with another person of the same sex is evaluated in terms of some reasons for divorce.

Marriage, Family Law, Divorce, Reasons for Divorce, Sexual Intercourse of People of the Same Gender.

Giriş

Toplumun en küçük yapı taşı ailedir. Aynı cinsten iki kişinin, resmi şekilde yapılan bir törenle evlenme iradelerini açıklamaları neticesinde evlilik gerçekleşmekte ve aile kurulmaktadır. Bununla birlikte kimi durumlarda evliliklerin sona ermesi de gündeme gelmekte ve aileler dağılmaktadır. Evlilik birliği, TMK’de sayılan bazı boşanma sebeplerine dayanarak sona erdirilebilir.

Makalenin konusunu evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin aynı cinsten başka bir kişiyle yaşadığı cinsel ilişkinin bazı boşanma sebepleri bakımından değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikle Türk Hukuku açısından boşanma sebeplerinin neler olduğu kısaca belirtilmiştir. Devamında ise evlilik birliği sürerken eşlerden birinin aynı cinsten başka bir kişiyle yaşadığı cinsel ilişkinin, diğer eş bakımından hangi boşanma sebeplerine dayanma imkânı verdiği belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda zina, pek kötü veya onur kırıcı davranış, haysiyetsiz hayat sürme ile evlilik birliğinin temelinden sarsılması açısından söz konusu durum değerlendirilmiştir.

I. Boşanma Sebepleri

Boşanma sebeplerinin neler olduğu TMK’de açıkça düzenlenmektedir. Boşanma sebepleri nitelik ve kapsam bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Bu açıdan boşanma sebepleri, her ne kadar kanunda bir ayrım yapılmamış olsa da doktrin tarafından bazı ayrımlara tabi tutulmaktadır.