Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi

Real Property Preliminary Sales Contracts

Ahmet SEZER

Taşınmaz (taşınamaz) satış vaadi sözleşmesi Türk hukukunda bir ön sözleşme olarak kabul edilmektedir. Satış vaadinin konusu ise ileride taşınmazın satış sözleşmesinin yapılmasıdır. Koşulları henüz gerçekleşmediği için kurulması olanaksız olan asıl satım sözleşmesinin görevini yerine getirmek üzere kolay ve güvenli bir yol olarak görülüp tercih edilen bir önsözleşme türüdür.Kaynağını 6098 sayılı TBK’nın 29. maddesinden alan taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, TBK’nın 237, TMK’nın 706, Noterlik Kanununun 60/3, 89 ve Tapu Kanununun 26. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu çalışmamızda öğretide ve içtihatlarda taşınmaz satış vaadi sözleşmesini incelemeye çalıştık.

Taşınmaz, Satış Vaadi, Önsözleşme, Tapulu Taşınmaz, Kat Mülkiyeti, Noter, Zamanaşımı.

In Turkish Law real property (immovable) preliminary sales contract is accepted as a pre-contract. Subject matter of the preliminary sales is to make sales contract of the immovable in the future. It is a pre-contract type preferred by considering it easy and safe in order to ensure the original sales contract would be made which is impossible to enter since the conditions haven’t been met yet.Real estate preliminary sales contract which take its source from the article 29 of the Turkish Code of Obligations no 6098 was arranged under the article 237 of Turkish Code of Obligations, articles 60/3, 89 of Notary Public Act and article 26 of Land Registry Act. In this paper we endeavor to peruse real estate preliminary sales contract in teaching and case laws.

Real Property Preliminary Sale, Preliminary Contract, Immovable With Title Deed, Condominium, Notary Public, Statute of Limitations.

Giriş

Kişilerin eşya üzerindeki egemenliğini sağlayan hukuk dalına eşya hukuku denilmektedir. Kişinin eşya üzerindeki hâkimiyeti, genellikle bir hakka dayanmaktadır.1 Eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet sağlayan haklara ayni haklar denilmektedir.2 Taşınır ve taşınmaz mülkiyeti (menkul, gayrimenkul) eşya hukuku içinde incelenmektedir.

Taşınır ve taşınmaz eşya ayrımının esası, eşyanın bir yerden başka bir yere taşınıp taşınamaması olgusuna dayanmaktadır. Genellikle, özünde bir değişiklik olmadan bir yerden başka bir yere taşınabilen eşyaya taşınır eşya; taşınamayan eşyaya ise taşınmaz eşya denir. Taşınmazlar, esas itibarıyla bir yerden başka bir yere taşınamayan arz parçalarıdır.

TMK’nın 704’üncü maddesi, taşınmaz mülkiyetinin konusunu aşağıda belirtilenlerle sınırlı olarak saymıştır: