Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cumhuriyet Savcısı, Meşru Savunma
 Koşullarının Mevcut Olduğu 
gerekçesiyle Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar Verebilir Mi?

Z. Özen İNCİ USLU

Çalışmamızda, şüphelinin üzerine atılı eylemi meşru savunma koşulları altında gerçekleştirdiğinin anlaşılması halinde, Cumhuriyet savcısı tarafından ne tür bir yol izlenmesi gerektiği ve/veya izlenebileceği konusu tartışılmış; bu durumun kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ın hangi hallerde verilebileceğini düzenleyen CMK m. 171/1 ve m. 172/1 kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olup olmadığı hususu irdelenmiştir.

Meşru Savunma, Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar, Takipsizlik Kararı, Soruşturma Evresi, Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Haller, Kusurluluğu Kaldıran Haller, Hukuka Uygunluk Nedenleri.

I. GİRİŞ

Tartışma konusu yapacağımız ve cevap arayacağımız soru temel olarak, Cumhuriyet savcısının Türk Ceza Kanunu (TCK) m. 25/1’de düzenlenmiş olan meşru savunma sebebiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar1 verip veremeyeceğidir.

Soruşturma evresinin en yetkili makamı olan Cumhuriyet savcısı, yürütülen soruşturma işlemleri sonucunda şüphelinin meşru savunma koşulları altında hareket ettiğini tespit edebilir. Böyle bir durumda Cumhuriyet savcısı tarafından nasıl bir yol izlenmesi ve ne tür bir karar verilmesi gerekir? Acaba Cumhuriyet savcısı takipsizlik kararı mı vermelidir, yoksa iddianame düzenleyerek kamu davası mı açmalıdır? Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK), Cumhuriyet savcısına böyle bir durumda ne tür bir karar vermesi gerektiğini veya verebileceğini gösteren herhangi bir hüküm mevcut mudur?

Aşağıda, mevcut kanuni düzenlemeler ve Yargıtay kararları ışığında bu sorunun yanıtı aranmaya çalışılacaktır.