Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

18 Yaş Altındayken
 Bağ-kur’a Ödenen Primler, Bağ-Kur Emekliliğinde Yaş ve Hizmet Tespitinde
 Nasıl Dikkate Alınır?

Vakkas DEMİR

I. GİRİŞ

İş ve çalışma hayatımızda bazı vatandaşlarımız 18 yaşından önce Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektirecek nitelikte vergi mükellefi olmakta, şirket ortaklığına girmekte ve buna benzer Bağ-Kur sigortalısı sayılmayı gerektirecek faaliyetlerde bulunabilmektedirler. Ülkemizdeki sosyal güvenlik uygulamalarında, bireylerin sosyal güvenlik şemsiyesi altına giriş yaşları genel olarak 18 yaş olarak kabul edilmektedir. Ancak, 18 yaşından önce sosyal güvenlik şemsiyesi altına giren ve Bağ-Kur sigortalısı (5510 sayılı Yasa kapsamındaki 4/1-b sigortalısı) olarak kayıt ve tescil olunan çok sayıda kişi bulunduğu da çalışma hayatımızın bir gerçeğidir. Bu nedenle, 18 yaşından önce Bağ-Kur sigortalılığına ödenen primlerin, Bağ-Kur emekliliğinde yaşın ve hizmetin tespitinde nasıl dikkate alınacağı hususunun açıklanması vatandaşlar açısından büyük önem arz etmektedir.

Bu konunun bir eksiklik ve okuyucular için bir ihtiyaç olduğunu düşünerek, bu makalemizde, 18 yaşından önce Bağ-Kur’a ödenen primlerin Bağ-Kur emekliliğinde yaş ve hizmet sürelerinin tespitinde dikkate alınıp alınmadığı, dikkate alınıyorsa bunun koşullarının ne olduğu hususunda açıklamalarda bulunmaya çalışacağız.

II. BAĞ-KUR’DA 18 YAŞINDAN ÖNCE SİGORTALI OLMANIN MÜMKÜN OLUP OLMADIĞI

Bir kişinin Bağ-Kur’daki emeklilik için gerekli olan hizmet süresini hesaplarken, hizmet süresinin Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılacak nitelikte geçmiş olmasına bakmak gerekmektedir. Bu bağlamda, 18 yaşın altında Bağ-Kur’a ödenen primlerin Bağ-Kur emekliliğinde dikkate alınabilmesi için de, 18 yaş altı devrelerde kişilerin sigortalı olarak kabul edilmesi gerekmektedir.