Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Görevi Kötüye Kullanma Suçu (TCK m. 257)

Misuse of Public Duty (TCC art. 257)

Handan YOKUŞ SEVÜK

Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçu ile kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, “” (TCK m. 257/1) ve “” (TCK m. 257/1) kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi cezalandırılmaktadır. Suç tipinde yer alan “”nın hukuki niteliği tartışmalı olup, maddenin gerekçesinde bunların suçun oluşabilmesi için objektif cezalandırılabilme şartı olarak öngörüldüğü belirtilmiştir. Objektif cezalandırma şartı içeren suç tiplerini belirlemedeki güçlük ve kurumun hukuki niteliği konusundaki belirsizlik, görevi kötüye kullanma suçunun oluşması, kastın kapsamını belirleme gibi hususlarda öğretide farklı yaklaşımlara neden olmuştur. Bu makalede görevi kötüye kullanma suçu, Yargıtay kararları dikkate alınarak incelenmektedir.

Kamu görevlisi, kamu görevinin gerekleri, görevin gereğine aykırı davranma, görevin gereğini yapmakta ihmal veya gecikme, objektif cezalandırılabilme şartı.

By Article 257 of the Turkish Criminal Code, excluding any situation defined elsewhere as a separate offence in law, “by acting contrary to the requirements of his office” (TCC art. 257/1) and “by failing to discharge his duty, by omission or delay” (TCC art. 257/2) any public officer who causes any loss to an individual or public damages or secures unjust benefit for another is punished. The legal nature of “cause any loss to an individual or public damages or secure unjust benefit for another” are controversial issues. In the reason of the article 257, it has been stated that these issues are foreseen as the objective condition of punishment for this crime to occur. In the doctrine, the difficulty in determining types of crime involving the objective condition of punishment and uncertainty about the legal nature of the institution has led to different approaches to subjects such as the formation of the offense of misuse of public duty and the scope of the intent. In this article, the crime of misuse of public duty is analyzed taking into account to the judgements of the Supreme Court of Appeals.

Public officer, the requirements of public office, acting contrary to his duty, omission or delay in performance of his duty, objective condition of punishment.

Türk Ceza Kanunu’nun görevi kötüye kullanma başlıklı 257. maddesine göre;(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”1.

Görevi kötüye kullanma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Özel Hükümler başlıklı İkinci Kitabının “Millete ve Devlete Karşı İşlenen Suçlar” başlıklı dördüncü kısmının “Kamu İdaresinin Güvenirliliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlıklı birinci bölümünde düzenlenmiştir2. TCK’nın 257. maddesinin 1. fıkrasında görevi kötüye kullanma suçunun icrai hareketle işlenmesi, 2. fıkrasında ise ihmali hareketle işlenmesi suç olarak öngörülmüştür. Her iki fıkra bakımından farklılık, görevin gereklerine aykırı hareketin gerçekleştirilme şekli bakımındandır.