Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Türk Ticaret Kanunu Çerçevesinde Anonim Şirket Genel Kurulunun 
devredilemez Yetkileri

Merdan ÇALIŞKAN

Anonim şirket genel kurulunun bazı yetkileri devredilemez, bazıları ise devredilebilir niteliktedir. Devredilemez nitelikteki yetkiler, ya sadece genel kurula verilmiş ya da esas sözleşmede yazılı bulunması seçeneği de bulunan yetkiler olup bu yetkilerin başka organlarca veya kişilerce kullanılması mümkün değildir. Bu yetkiler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında incelenmiş, yeri geldikçe 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile karşılaştırılmıştır.

Devredilemez Yetki, Üst Organ, İbra, Tasfiyeden Dönme, Kendi Payını İktisap.

I. GİRİŞ

Anonim şirketlerde genel kurulun bir üst organ olup olmadığı veya en yetkili organ olup olmadığı tartışma konusu olmaktadır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda (YTTK) bu husus daha ayrıntılı ve açıklayıcı bir şekilde ele alınmıştır. YTTK’nın bu konudaki tavrı, her organın yetkilerini, görevlerini ve sorumluluklarını ayrıca belirlemek ve sınırlarını çizmektir. Dolayısıyla üst organ, en yetkili organ tartışmasına da nokta konulmuştur.

YTTK’da genel kurula verilen yetkilerin bir kısmının devredilemez olduğu açıkça belirtilmiş olup bu hükümler 408’inci maddede yer almaktadır. Ancak bu madde içerisindeki bazı hükümlere bakıldığında “Kanunda öngörülen istisnalar dışında” denilerek bu yetkinin başka organlar, kişiler veya kurumlar tarafından kullanılacağına da işaret edilmiştir.

Buna ek olarak, söz konusu madde dışında, genel kurula daha birçok konuda yetki verilmiştir. Bu yetki hükümlerine bakıldığında, genel kurula ait bu yetkilerin devredilemez nitelikte olduğu, bazılarında madde metninden bazılarında ise verilecek kararın niteliğinden anlaşılmaktadır. Bu sebeplerle genel kurula verilen yetkiler, devredilemez ve paylaşımlı yetkiler olmak üzere iki kısımda incelenebilir.