Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sosyal Sermayenin Bireysel Bağlarla Kurulması ve Korunması

The Establishment and Sustainability of Social Capital By Individual Ties

Hülya AĞCASULU

Bu çalışmanın amacı sosyal sermayenin bir yatırım veya getiri unsuru olarak değerlendirilmesinde bireyler arası bağların kurulmasını ve bu bağların sürekliliğini sağlayan iki farklı sosyal gücün açıklanmasıdır. Bu amaçla çalışma sosyal sermayeyi mikro bir kavram olarak ele almış ve bireysel getirilerine odaklanmıştır. Bu sosyal sermaye, ikili ilişkilerden meydana gelmekte, ikili ilişkiler ise bireyler arasında bir bağın kurulmasıyla elde edilmektedir.Çalışmada ilk olarak bağ, ilişki, ağ ve sosyal sermaye kavramlarının birbirleriyle ilgisine değinilmektedir. İkinci olarak sosyal ilişkilerde adeta bir mıknatıs görevi gören ve bireylerin bağ kurmasını kolaylaştıran türdeşlik kavramı açıklanmaktadır. Aynı zamanda bağların sürekliliğini sağlayarak sosyal sermaye olarak kabul edilmesine sebep olan karşılıklılık kavramı irdelenmektedir.

Alan Tanımı: Kamu Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon

The fundamental aim of the study is the definition of two different social powers that enable the establishment and the sustainability of the ties among individuals in the assessment of social capital as an investment. For this purpose social capital is acknowledged as micro concept and focused on the individual gains. Concerned social capital is composed of dyad relations, the dyad relations are obtained by the foundation of tie between individuals.The study firstly elaborates the interrelatedness of the tie, relation, network and social capital concepts. Secondly homophily concept, which acts as a social magnet in the social relations and ease the connection of ties, is explained. At the same time, the reciprocity concept, leading to the acceptance of ties as social capital by providing continuity, is elaborated.

JEL Code: H83, M1, Z13

1. GİRİŞ

1775 yılında Amerika ile İngiltere ar asında yaşanan savaşta, Amerikalı iki askeri ulak olan Dawes ve Revere, İngiliz askerlerinin kasabalara yaklaştıklarını haber vermek üzere iki farklı yoldan hareket ederler. Her iki ulağın da topluluk liderlerine verecekleri haber aynı olmasına rağmen ertesi gün İngiliz ordusu Dawes'in ulaştığı yerleşimleri himayesi altına almıştır. Revere'nin ulaştığı yerler ise düşmana karşı zafer kazanmayı başarmıştır. Çünkü bu asker, kasabalara ulaştığında topluluk liderlerini, kimin kapısını çalacağını, kimlerle iletişime geçmesi gerektiğini bilmektedir. Revere'nin ulaştığı liderler de çevre kasabalardaki liderlerle iletişime geçerek yaklaşan tehlikeye karşı uyarılmıştır. Dawes'in yeteri kadar geniş ve işine yarayacak bağlantıları bulunmazken diğer ulak çok geniş stratejik ilişkiler ağına sahiptir (Gladwell, 2000: 23). Bu gerçek olay, hayatta ilişkiler aracılığıyla elde edilen ve ihtiyaç duyulduğunda harekete geçirilen sosyal sermayenin, olayların başarısını belirlediğini göstermektedir.