Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anayasal İktisat ve Vergilemede Hukuki Güvenlik İlkesi

Constitutional Economics and the Principle of Legal Security

Coşkun Can AKTAN

Hukuki güvenlik ilkesi, vergilemede istikrar ilkesi, bağlayıcılık ilkesi, belirlilik ilkesi, açıklık ilkesi, öngörülebilirlik ilkesi, Türk vergi sistemi, vergi reformu

AlanTanımıMaliye (Maliye Teorisi-Mali Hukuk), Anayasal İktisat

Principle of legal security, certainity, stability, regularity, predictability, non- retroactivity, tax reform, Turkish tax system, constitutional economics, constitutional tax reform.

JELCode:H2, K, K34

I.GİRİŞ

Bugün çağdaş demokrasilerde vergileme, egemenlik hakkı ve kudretini millet adına elinde bulunduran devletin “yasal” bir yetkisi olarak kabul edilmektedir. Oysa vergilerin halkın temsilcileri tarafından konulması, vergilere ancak “yasal olma” özelliğini sağlar. Yasallık, “hukukilik” demek değildir. Vergilemenin sadece yasalarla konulması, bu vergilerin meşru olduğu anlamına gelmez. “Yasallık” (legality) ile “meşruiyet” (legitimacy) aynı şey demek değildir. Kanun koyma tekelini elinde bulunduran her parlamento vergi koyma yetkisine sahip olabilir, ancak vergilerin yasalarla konulması, parlamentoların vergileme yetkilerini kötüye kullanmalarını engelleyemez. Bugün çağdaş demokrasilerde vergileme gücü ve hakkını elinde bulunduran parlamentoların keyfi ve haksız vergiler koymaları çok yaygın bir hal almış durumdadır. Siyasal gücü elinde tutan hükümetler parlamentoda çoğunluğu ele geçirdiğinde pekala çok kolay bir şekilde vergi reformu adı altında vergi sisteminde ve vergi mevzuatında çık sık değişiklikler yapabilmektedirler.