Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Ortaklıkta İbraya İlişkin 
Bazı Sorunlar

Some Problems Regarding Exoneration in Joint Stock
Companies

Mehmet BAHTİYAR

Şirketler hukukunda ibra, teori ve uygulama açısından sürekli başvurulan önemli hukuksal bir kurumdur. Amacımız, ibraya dair seçilmiş bazı sorunlar hakkında, TTK ve ilgili ikincil mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirmeler yapmaktır. Bu kapsamda, çalışmamızda öncelikle örtülü ibrayı düzenleyen TTK 424 hükmünün uygulanma alanının olup olamayacağı incelendikten sonra ibraya ilişkin TTK hükümleri hakkında diğer bazı tespit ve gözlemlere kısaca yer verilecektir.

Anonim Ortaklık, Genel Kurul, İbra, Sorumluluk, Bilanço Onayı.

Exoneration of liability in corporate law is an important legal institute which is often used both in theory and practice. The purpose of our study is assess some selected legal problems within frame of Turkish Commercial Code (TCC) and secondary legislation. In this context, we are going to analyze whether TCC art. 424 which regulates implicit exoneration of directors is applicable or not. Then we are going to make further observations and remarks regarding other provisions of TCC related to exoneration.

Joint Stock Companies, General Meeting of Shareholders, Exoneration, Liability, Approval of Annual Financial Statement.

Giriş

Şirketler hukukunda ibra, teorik açıdan çekiciliği yanında, uygulama açısından da önemli ve sürekli başvurulan bir hukuksal kurumdur.

6102 Sayılı TTK.’nın ibraya ilişkin hükümleri, büyük ölçüde 6762 Sayılı eTK. düzenlemelerine koşut olmakla birlikte, birtakım hususlarda yenilikler ve ilaveler de içermektedir.

Amacımız, ibraya dair seçilmiş bazı sorunlar hakkında, TTK. ve ilgili ikincil mevzuat düzenlemeleri kapsamında değerlendirmeler yapmaktır.

Bu amaçla, çalışmamızda ele alacağımız ilk ve temel sorun, örtülü ibrayı düzenleyen TTK. 424 hükmünün uygulanma alanının olup olamayacağıdır. Daha sonra da, ibraya ilişkin TTK. hükümleri hakkında diğer bazı tespit ve gözlemlere, kısaca yer vereceğiz.

I. TTK m. 424’ün Uygulanma Alanı Bulup Bulamayacağı Sorunu

Sorunu incelemek için, öncelikle ibra kavramının ve türlerinin (açık-örtülü ibra ayrımının) ele alınması ve 6102 Sayılı TTK'da açık ibranın düzenlenip düzenlenmediğinin yanıtlanması gerekmektedir.

Şirketler hukuku açısından menfi borç ikrarı niteliğinde ve yenilik doğuran bir işlem olan ibra, söz konusu dönemde yapılan işlemlerin hukuka ve ortaklık açısından işin gereğine uygun olduğunun, şirket adına, yetkili organ tarafından beyan edilmesidir. Yani o döneme ilişkin faaliyetler nedeniyle, şirket yetkililerinin (örneğin yönetim kurulu üyelerinin) sorumlu tutulmayacağına ilişkin olarak şirket adına, yetkili organ tarafından yapılan bir irade açıklamasıdır1 .

Şirket tüzel kişiliği adına ibraya karar vermeye yetkili organ genel kurul olup, bu yetki, başka bir kişi veya organa devredilemez (TTK 408/2, b). Genel kurulun bu yetkisinin yönetim kuruluna devri de mümkün olmayıp, aksine kararlar batıldır (TTK 391/1, d; 447/1, c).