Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Delillerde Farklı Bir Sınıflandırma Anlayışı

Cemal ÖZTÜRK

İspat vasıtaları olan deliller farklı bakış açılarıyla çok farklı sınıflandırmalara tabi tutulmuşlardır. Ancak eğer bunların tümü dikkatle incelenirse aslında delillerin açıklamalar ve izler olarak iki ana kategoriden oluştuğu görülür. Birinci grup olan açıklamaları, sanık, tanık, bunların dışında kalanların açıklamaları gibi direk ya da görüntü ve/veya ses kaydeden araçlarla yapılan ya da belgeler gibi dolaylı açıklamalar oluşturur. İkinci grup olan izleri ise, materyal, şekil, baskı ya da durum izler oluşturmaktadır. Bu durumda delillerin anlaşılması, kavranması daha kolay olacak ve çalışmalardaki başarı ve yargının isabetli işleyişi de paralel olarak artacaktır.

Delil, Açıklamalar, İzler, Materyal İz, Şekil İz, Baskı İz, Durum İz

1. Delil Kavramı

Ceza muhakemesinde, esas olarak, fiilin fail tarafından işlendiği veya işlenmediği konusunda, hukuk düzenince kabul edilen vasıtalarla, yargılama makamının tam bir kanaate ulaşmasını temin ameliyesine ispat1, bu vasıtalara da delil2 denir. İspat, fiilin maddi yönünün aydınlatılması için yapıldığından fiilin maddi yönüyle ilgili olguların tek tek aydınlatılması gerekir, bu şekilde aydınlatabilmek bu olguların ispatı ile mümkün olur ki bu da bu alandaki delillerle mümkündür.3 Hadiselere dair bilgi edinilebilmesi için mutlaka, maddi aleme -insan veya eşya gibi- ait bir cismin yardım etmesi lazımdır. İşte yargıcın hisleriyle idrak ettiği bu şeye “sübut vasıtası” yani delil denir4.

Bir vasıtanın delil olarak nitelendirilebilmesi için bu vasıta5;1) Olayı temsil etmelidir (pertinenza)6, 2) A. Akla7, B. Maddi gerçeğe ve C. Hukuka uygun olmalıdır.8 Ayrıca karara gerekçe gösterilecekse müşterekliği9 (tarafların bilmeleri) de şarttır10. Nitekim mahkûmiyet hükmünün gerekçesinde delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi11 gösterilmek durumundadır (CMK m.230, 1b fk).

Delil, meydana gelen bir suçun aydınlatılması12 ve suç sanıklarının tespitine yarayan her türlü ispat vasıtası13, bir hukuki ihtilafı çözmeye veya suç fiilini ispata yarayan ve ikamesi hukuk tarafından yasaklanmamış her şey14, bir yol gösteren, ispatlayıcı kanıt, bir hukuki ihtilafı ispata yarayan bilgi ve bulgular15, dava konusu olayın gerçekliğini ortaya koymaya yarayan araç16, kanıt17 gibi tanımlamalara da tabi tutulmuştur.