Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Süresinde Görevli Mahkemesine 
Gönderilmeyen Dava Dosyası Hakkında
Açılmamış Sayılma Kararının Hangi
 Mahkemece Verilmesi Gerektiği Sorunu

Mehmet Akif TUTUMLU

I. Hukuki Sorun

Görevsizlik veya yetkisizlik kararının kesinleşmesi tarihinden itibaren, taraflardan her biri, kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesini isteme hakkına sahiptir. Şayet bu süre aşılırsa, davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (HMK m. 20/1).

Burada değerlendirmeye alacağımız sorun şudur: Anılan süreden sonra mahkemeye başvurulması sebebiyle dosya görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmiş ise, davanın açılmamış sayılmasına karar verme yetkisi hangi mahkemeye aittir, gönderen mahkemeye mi, gönderilen mahkemeye mi?

II. Yasal Mevzuat

6100 Sayılı Hukuku Muhakemeleri Kanununun (HMK) konuya ilişkin, Görevsizlik veya yetkisizlik kararı üzerine yapılacak işlemler başlığını taşıyan 20/1-2 hükümleri şöyledir:

(1) Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin (İptal: AYM, 10.02.2016 tarih ve E.2015/96, K.2016/9 sayılı kararı)1,2 süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir. Aksi takdirde, bu mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.

(2) Dosya kendisine gönderilen mahkeme, kendiliğinden taraflara davetiye gönderir.