Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Doğum Borçlanması
 Süreleri, Yargıtay Kararıyla Ssk (4/a) Sigortalılığına Sayılacak

Vakkas DEMİR

I. GİRİŞ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunuyla kadınlarımıza sağlanan en önemli sosyal güvenlik haklarından birisi de, doğum borçlanması yapmak suretiyle hizmet süresi elde edilmesidir.

Doğum borçlanması, halk arasında “annelik borçlanması” olarak da adlandırılmaktadır. Doğum borçlanmasının özünde, doğum yapan her bir anneye her doğum için 720 gün (2 yıl) olmak üzere toplamda iki doğum için 1440 gün (4 yıl) hizmet kazanılması imkânı bulunmakta; ikiden fazla doğum borçlanması yapılamamaktadır. Doğum borçlanması, 5510 sayılı Yasanın 41’inci maddesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun 2010/106 sayılı genelgesi hükümlerine göre yapılmaktadır.

Doğum borçlanması ile elde edilen hizmet sürelerinin hangi sigortalılık türüne (4/a sigortalılık statüsü, 4/b sigortalılık statüsü, 4/c sigortalılık statüsü) göre elde edilmiş hizmet süresi sayılacağıyla ilgili 5510 sayılı Kanunda var olan ve adeta deve kuşuna; “deve misin? kuş musun?” denilmesi şeklindeki meşhur olayı akıllara getiren önemli bir çelişki bulunmaktadır.