Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Kanununa Göre Fazla Çalışmayı İspatlayan 
deliller

Cumhur Sinan ÖZDEMİR

A. GİRİŞ

4857 sayılı İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalara fazla çalışma, haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalara ise fazla sürelerle çalışma denir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.

4857 sayılı İş Kanunu 41’inci maddesine göre fazla saatlerde çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. İşçi, onayı alınmadan fazla çalışmaya zorlanamaz. Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yılbaşında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.

Dava konusu hakkın ve buna karşı yapılan savunmanın dayandığı olayın var olup olmadığı hakkında mahkemeye kanaat verilmesi işlemine, ispat denir. İş Kanununda fazla çalışmanın ispatıyla ilgili olarak özel bir düzenleme yoktur1.