Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5352 Sayılı Adlî Sicil Kanununa Göre Adlî Sicil ve Arşiv Kayıtların Silinmesi

Muharrem Songür

Adlî sicil kayıtlarının silinmesinde yeni Adlî Sicil Kanunu alınarak; suçların türlerine göre öngörülen süreler ve uyulacak usullere değinilmiştir.

Türk Ceza Kanunu , Yüz Kızartıcı Suç, Adalet Bakanlığı, Cumhuriyet Savcısı, Tecil, Af, Adlî Sicil Kanunu , Adlî Sicil , Arşiv Kayıtlarının Silinmesi, Arşiv Kaydı.

Genel Olarak Silme Kavramı

01.06.2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5352 sayılı Adlî Sicil Kanunu, kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkûmiyete ilişkin bilgilerin, otomatik işleme tabi bir sistem kullanılarak toplanmasına, sınıflandırılmasına, değerlendirilmesine, muhafaza edilmesine ve gerektiğinde en seri ve sağlıklı biçimde ilgililere bildirilmesine dair usul ve esasları belirlemiştir. Yeni Adlî Sicil Kanunu ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun felsefesine uygun yepyeni bir adlî sicil rejimi getirilmiş, 1 Haziran 2005 tarihi itibarı ile Adlî Sicil veritabanında bulunan silinmemiş kayıtlarla ilgili ikili yapıda silinme rejimi Geçici 2’nci madde ile düzenlenmiştir.

Silme konusunun, suç tarihi 1 Haziran 2005’ten sonraki ve önceki kayıtlarda adlî sicil veya arşiv kaydının silinmesi açısından ayrı ayrı değerlendirilmesi yerinde olacaktır.

Hemen dikkat çekeceği gibi burada “suç tarihi” ibaresi ile “1 Haziran 2005” tarihine vurgu yapılmıştır. Bundan sonraki bölümlerde anlatılacak konular bakımından bu tarih büyük önem arz etmektedir. Hem suç tarihi hem 3682 sayılı Kanunun 8’inci maddesinde hüküm altına alınmış olan kaydın silinmesinin süre yönünden koşulları açısından bu tarih yeni silme rejiminde bir milat olarak kabul edilebilir.