Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ticaret Kanununun, 6335 Sayılı Kanunla 
değişik Şirket İnternet
 Siteleriyle İlgili Hükümleri

Remzi ÖZMEN

Yeni Türk Ticaret Kanunu, büyük ölçüde yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2012 tarihinden birkaç gün kala ve deyim yerindeyse “apar topar” değiştirildi. 30.6.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 26.6.2012 tarihli ve 6335 sayılı Kanunla, Türk Ticaret Kanununun 123 maddesinde değişiklik yapılıp 3 geçici madde eklenirken, Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 12 maddesinde değişiklik yapıldı. TTK’nın 814’üncü maddesinde daha önce 31.1.2012 tarihli ve 6273 sayılı Kanunla da bir maddede değişiklik yapıldığını anımsatalım.

Burada yeni Türk Ticaret Kanunu ile gündeme giren konulardan biri olan şirketlerin “internet sitesi” kurma zorunlulukları ve bu sitelerinde yer vermek zorunda oldukları hükümlerin yer aldığı hükümleri, 6335 sayılı Kanun değişiklikleriyle birlikte sıralamak istiyoruz.

1) 39’uncu maddenin (2) numaralı fıkrası: “(2) (Değişik: 26.6.2012 - 6335/6 md.) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır.”1