Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uzun Süreli Hapis Cezalarından 
çevrili Adli Para Cezasının, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması 
kapsamında Değerlendirilmesi

Mustafa ALBAYRAK

Bu yazıda hükmün açıklanmasının geri bırakılması için öngörülen objektif koşullardan sonuçta iki yıl hapis veya adli para cezasından, uzun süreli hapis cezasından çevrili adli para cezasının da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında olup olmadığı tartışılacaktır.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, Uzun Süreli Hapis Cezasının Adli Para Cezasına Çevrilmesi, Mağdurun Zararlarının Giderilmesi Amacı.

GİRİŞ

Uzun süreli hapis cezasından çevrili adli para cezasının da hükmün açıklanması kapsamında değerlendirilmesi gerekir.1 Öncelikle hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile hapis cezasının ertelenmesinin karşılaştırılmasının yapılması gerekir.

1. TÜRK CEZA KANUNUNDA HAPİS CEZALARININ ERTELENMESİ

TCK’nın 51’inci maddesinde “Hapis cezasının ertelenmesi” düzenlenmiştir. Maddeye göre hapis cezasının ertelenebilmesinin koşulları şunlardır:

Erteleme kararı verilmesi için zorunluluk olmamasına rağmen maddenin ikinci fıkrasında hapis cezasının ertelenmesinin “mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmini suretiyle giderilmesi koşuluna bağlı tutulabilir” hükmü ile ceza yargılamasında kabul edilmeyen şahsi zararların kısmen giderilmesi amaçlanmıştır. Ancak pratikte neredeyse uygulanmamaktadır.