Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avalde Def’iler

Ayşe Odman Boztosun

Kambiyo senetlerinde aval kurumunun hukuki niteliği, avalistin ileri sürebileceği ve avaliste karşı ileri sürülebilecek def’ilerin nitelenmesinde önemli rol oynar. Makalede söz konusu def’iler, kambiyo senetlerinde def’ilere ilişkin klasik üçlü ayrım esas alınarak ve lehine aval verilenin taahhüdü ile avalistin taahhüdü arasındaki bağ gözetilerek incelenmiştir.(**)

Aval, Avalist, Hükümsüzlük Def’ileri, Senet Metninden Anlaşılan Def’iler, Lehine Aval Verilen Keşideci, Teminat, Kambiyo Senetlerinde Def’iler, Kişisel Def’iler, Avalistin Hak ve Borçları.

Giriş

Aval, kambiyo hukuku kapsamında öngörülen bir teminat türüdür ve kambiyo senedi üzerinde imzası bulunan herhangi bir kimse lehine verilebilir.1 Her ne kadar kambiyo senedi ne konulan her imza kural olarak2 senedin ödeneceğine dair bir teminat işlevi görse de bazı hukuklarda “aval” adı altında, ayrıca bir teminat kurumunun öngörülmesine gerek duyulmuştur.3 Aval bir kambiyo taahhüdüdür ve hem kambiyo taahhütlerine ilişkin genel kurallara, hem özel aval hükümlerine tabidir. Diğer yandan, aval, bir başkasının borcu lehine verilen bir teminat niteliğindedir ve hukuki sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bu özelliğinin de göz önünde bulundurulması gerekir.

Bu makalede, kendisine başvurulan avalistin ileri sürebileceği def’ilerle, senet bedelini ödedikten sonra müracaat edebileceği senet borçlularından ödeme talep eden avaliste karşı senet borçlularının ileri sürebileceği def’iler, yukarıdaki genel değerlendirme ışığında incelenmiştir.

I- Avalin Hukuki Niteliği

Aval, bir kambiyo taahhüdü dür; ancak aynı zamanda bir tür teminat teşkil eder.4