Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesinde İnceleme ve Kovuşturma Evresine İlişkin Bir Sorunun Tahlili ve Öneriler

Hüsamettin Uğur

Bilindiği gibi 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun getirdiği en önemli yeniliklerden biri de iki dereceli denetim sistemine uygun olarak istinaf kanun yolunun kabul edilmesidir. İstinaf, ilk derece mahkemesinin nihai kararlarının denetlenmesini sağlayan ilk ve asıl denetim yoludur. Bu çalışmada bölge adliye (istinaf) mahkemelerinin inceleme ve kovuşturma evresi ile özellikle sanığın başvurusu üzerine duruşma açılmasına karar verilip mazeretsiz olarak gelmemesi halinde verilecek; davanın reddi kararının sonucunda ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri yer almaktadır.

Bölge Adliye Mahkemeleri, İstinaf, İnceleme Evresi, Davanın Yeniden Görülmesi, Davanın Reddi, Duruşma Hazırlığı İşlemleri, Maddi Gerçeğe Ulaşmak, Adil Yargılanma Hakkı, Yeni Delil Sunulması.

Giriş

Sözlük terimi olarak istinaf , “yeniden başlama1, “sözün başlangıcı, sözün başı”, “bidayet (ilk derece) mahkemelerince verilen hükmün bir üst mahkemeye başvurarak feshini isteme2 anlamına gelmektedir.

Bilindiği gibi 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ’nun getirdiği en önemli yeniliklerden biri de iki dereceli denetim sistemine uygun olarak istinaf kanun yolunun kabul edilmesidir.

İlk derece mahkemesi nin maddi mesele hakkında verdiği kararın, ikinci derece mahkemesi tarafından da gözden geçirilerek incelenmesi ve denetlenmesinde zaruret vardır. Türkiye’nin imzaladığı ancak TBMM’ce kabul edilip kanunlaşmayan 22.11.1984 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 7 numaralı protokol uyarınca ceza yargılamasında iki derecelilik ilkesi kabul edilmiştir.