Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6270 Sayılı Kanun Uyarınca Memurlara Yapılan Emekli İkramiyesi Ödemelerinde Son Durum

I. GİRİŞ

Sosyal güvenlik reformuyla yürürlüğe konulan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uygulanmaya başlandığı 01.10.2008 tarihinden sonra birkaç kez yasal düzenlemelerle revize edilmiştir. Söz konusu düzenlemelerden bir tanesi de 26.01.2012 tarihli ve 28285 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6270 sayılı Kanunla gerçekleştirilmiştir. Hem sosyal sigorta hem de genel sağlık sigortası uygulamalarında önemli değişiklikleri içeren Kanun, 23.12.2011 tarihinde TBMM tarafından kabul edilmiş; ancak emekli milletvekillerinin maaş tutarlarını ihtiva eden maddeler nedeniyle, Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmiştir. Bunun üzerine 6270 sayılı Kanun TBMM’de yeniden görüşülmüş ve söz konusu madde de yeniden düzenlenmiştir. Bu çalışmamızda 6270 sayılı Kanunla, memurlara yapılan emekli ikramiyesi ödemelerine ilişkin nasıl bir düzenleme getirildiği üzerinde durulacak ve değerlendirmelerde bulunulacaktır.

II. SÜREÇ

Farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışmaları olanların, hangi kurumdan emekli olacakları hususunda, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaktadır. Bu Kanunun "Aylığı Bağlayacak Kurum" başlıklı 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasında, "Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir." hükmü yer almakta; "Emekli İkramiyesi" başlıklı 12’nci maddesinin 1’inci fıkrası ise, "Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8. maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, T.C. Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir" hükmünü ihtiva etmektedir.

Buradan da anlaşılacağı üzere, 10 - 15 yıl, hatta daha üzeri sürelerle Emekli Sandığı iştirakçisi olmasına karşılık, son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerde bulunurken emekliye ayrılmak yerine, SSK’dan veya Bağkur’dan emekli olan sandık iştirakçilerine, söz konusu süre ne kadar çok olursa olsun emeklilik ikramiyesi ödemesi yapılmamaktaydı.