Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sayıştay Kararlarıyla Verilen Yaptırımların Hukuksal Niteliği

Atilla İnan

İncelemede Sayıştay yargılamasında verilen tazmin kararlarının hukuksal niteliği tartışılmaktadır. Bu konuda, a- akdin ihlâlinden doğan borç b- haksız fiilden doğan borç c- sebepsiz zenginleşmeden doğan borç, d- ceza olduğu görüşleri olumlu ve olumsuz yönleriyle tartışılmıştır. Bu görüşlerden ceza niteliği üzerinde durulmuş, tazmin kararları ceza niteliğinde kabul edildiğinde, bunun lehe kanunların makable şamil olması ve cezaların şahsiliği ilkeleri açısından sonuçları incelenmiştir.

Tazmin Kararı, Haksız Fiil, Sebepsiz Zenginleşme, Ceza, Lehe Kanun, Makable Şamil Olma, Cezaların Şahsiliği.

Giriş

Sayıştay Kanunu uyarınca, sayman ve tahakkuk memurları ve bazı sorumlular Sayıştay’ca verilen zimmet ve tazmin denilen kararlarla İcra ve İflâs Kanunu hükümlerine göre infaz edilen bir ödeme yükümlülüğü altına sokulmaktadırlar. Söz konusu tazmin kararlarının hukuksal niteliğini belirlemek için borcu doğuran nedenleri irdelemek gerekir.

Borcun kaynakları, Borçlar Kanunu muza göre;

Bir de bunlara suç veya suç benzeri işlemlerden doğan borçları eklemek mümkündür. Hukuki sistemimizde borç doğuran olayların niteliği temel ilke olarak bu dört gurupta toplandığı için, biz de Sayıştay’ca verilen ve sorumluluk doğuran kararların bu sorumluluk tipleriyle karşılaştırılmasını yapıp niteliğini çözmeye çalışacağız.