Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6102 Sayılı Yeni Ticaret Kanununa Göre Anonim Şirketlerde ve Limited Şirketlerde Kanuni Temsilcilerin 
Sorumluluğu

Tayfun ERCAN

Bu çalışmada esas itibarıyla, 14 Şubat 2011 tarihli ve 27846 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanununun anonim şirketlerde ve limited şirketlerde kanuni temsilcilerin sorumluluğu konusunda getirdiği başlıca yenilikler incelenmiştir. Bu kapsamda, önemli düzenlemeler ortaya konmuştur. Kanuni temsilciler açısından tüm bu yenilikler sistematik olarak yorumlanmış ve yeni Türk Ticaret Kanununun etkileri her yönüyle incelenmiştir.

Anonim Şirket, Limited Şirket, Kanuni Temsilci, Sorumluluk, Yönetim Kurulu, Müdür.

I. 6102 SAYILI YENİ TİCARET KANUNUNA GÖRE ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULUNUN SORUMLULUĞU

Yeni Ticaret Kanunuyla, yönetim kurulunun yapısı konusunda getirilen temel düzenlemeler Avrupa Birliği şirketler hukuku müktesebatına uyum sağlamaya yönelmiş ve yönetim kurulu üyelerinin asgari sayısı bire indirilmiştir1. Bu uyumun sağlanabilmesi için ayrıca:

gibi birtakım önemli yapısal değişiklikler getirilmiştir2.

6102 sayılı yeni Ticaret Kanununun 359’uncu maddesinin1’inci fıkrasıyla tek kişilik yönetim kurulu getirilmiştir. Bununla amaçlanan AB hukukuna uyumun sağlanması ve küçük anonim şirketlerde gurubu yöneten otaklıkların şirketi kolay yönetmesidir.