Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kardeş Mirasçıların Saklı Payına İlişkin Türk Medeni Kanunu Değişikliğinin Eleştirisi

Şeref Ertaş

Türk Medenî Kanununda kardeşlerin saklı payına ilişkin alelacele yapılan değişiklik; yöntem ve içerik olarak isabetli olmamıştır.

Türk Medeni Kanunu, Kardeşlerin Saklı Miras Payları.

Medeni kanunlar, ülkenin en temel yasaları arasında yer alır. Bu nedenle bu gibi temel kanunların önce bilimsel bir kurul tarafından hazırlanıp, kamuoyunda tartışmaya açılması ve bu tartışmaların ışığında tekrar gözden geçirilerek parlamentoların takdirine sunulması bir yasama geleneğidir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu bu yöntemle yapılmış, hem halk kitlelerinin hem de yerli ve yabancı hukuk camiasının takdirini toplamış bir hukuk yapıtıdır.

Bundan sonra bu yasada yapılacak en küçük değişiklik de aynı; hatta daha büyük bir titizliği gerektirmektedir. Daha doğrusu bu konuda yasakoyucunun bir beyin cerrahının titizliğini göstermesi gerekir. Çünkü Medeni Kanunda yapacağımız bir değişikliğin hem kendi içinde yüzlerce kanun maddesi ile hem hukuk düzenini tamamı içinde uyumlu olması zorunludur. Nasıl ki organ naklinde nakledilen organ hasta ile uyumlu olmayınca hasta ölürse, burada da aynı durum gerçekleşir; bir cümlelik bir değişiklik ile koskoca bir yapıyı çökertebilirsiniz.