Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Kararları Doğrultusunda Kötüniyetli Marka Tesciline Karşı Açılacak Hükümsüzlük Davalarında Süre

Fatih BİLGİLİ

556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kötüniyetli marka tesciline karşı yalnızca bu nedene dayanarak hükümsüzlük davası açma imkânı ve dolayısıyla buna ilişkin herhangi bir süre öngörmemekte; buna karşın kötüniyet halinin diğer hükümsüzlük nedenleri ile birleştiği durumlar için hükümsüzlük davası açma olanağı getirmekle birlikte, tanınmış markalar dışında süre konusunda bir hüküm de içermemektedir. Çalışma 556 sayılı KHK uygulamasındaki bu sorunu tartışmaktadır.

Kötüniyetli Marka Tescili, Hükümsüzlük Davasında Süre, Marka Hükümsüzlüğünde Hak Düşürücü Süre, Marka Hükümsüzlüğünde Zamanaşımı.

Giriş

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini başka işletmelerin ürettiği mal veya hizmetlerden ayırt etmek üzere kullanılan her türlü işarettir1. Kısa tanımdan da anlaşılacağı üzere marka , ilk etapta, ürüne diğerleri karşısında ayırt edicilik sağlamak için vardır. Markanın bundan başka köken belirtme, yani ürünün belli bir işletmeye aidiyetini sağlama; müşteri üzerinde güven tesisi ve nihayet işletme ve ürünün tanıtımı bakımından reklam sağlama gibi fonksiyonları vardır2. Tüm hukuk düzenlerinde markaya az veya çok bu işlevleri için yer verilir ve markaların varlık ve kullanılış amaçları esasen bu sayılanlara hizmet eder.

Ancak marka her zaman bu amaç ve işlevler için ortaya çıkmaz. Markalar bazen yasalardaki varoluş amaç ve fonksiyonlarına tamamen aykırı maksatlarla, örneğin marka ticareti yapmak veya yedekleme veya şantaj3 veya bir markanın kullanılması için ciddi çalışmalar yapıldığının bilinmesine rağmen sırf markayı piyasaya sürmeye hazırlanan kişiyi engellemek, zorda bırakmak ve ona zarar vermek4 için de tescil ettirilmektedir. Bu durumlar bizi markanın kötü niyetle tescili kavramına götürmektedir. O halde, bu kavramın ifade ettiği anlam, markanın yasada öngörülen amacına ve kendisinden beklenen iktisadi işlevlerine aykırı amaçlarla tescilidir5. Hakkın kötüye kullanılmasını oluşturduğu için, kötü niyetli marka tesciline hukuk düzenlerinde müsaade edilmez.

Türk hukuku bakımından 556 sayılı KHK6’de markanın yukarıda belirtilen amaç ve işlevlerine yer vermekte ve bunları ortadan kaldırıcı davranışlara izin vermemektedir. Bu anlamda, 556 sayılı KHK kötü niyetli tescil e karşı hükümler ve mücadele yolları öngörmekte, bu türden tescilleri engellemeyi ve ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.