Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Konut Kapıcısının 
iş Kanunundan Doğan Hakları

Cumhur Sinan ÖZDEMİR

Günümüzde genel olarak çok katlı apartmanlarda ve/veya site şeklindeki toplu yaşam mahallerinde yaşamaktayız. Günlük ihtiyaçlarımızın temini için ise "kapıcı" unvanı ile bir ve/ya birden çok kimseyi istihdam etmekteyiz. Kapıcılar, apartmanlarda oturan apartman sakinlerinin günlük ekmek, gazete vb. gibi alış verişlerini, apartmanın temizlik ve kalorifer hizmetlerini yürütürler. Kapıcı olarak istihdam ettiğimiz kişiler işçidir ve çalışma yaşamından doğan hakları bulunmaktadır. Kapıcılar 4857 sayılı İş Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamındadır. Diğer bir ifadeyle bu Kanunlar kapıcılar hakkında da uygulanır1.

Ana taşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişidir.

Kapıcının çalıştığı konut ile bağımsız bölüm, ortak yerler, eklenti ve tesislerin tümüne işyeri denir. Konutun maliki veya ortakları işverendir. Yönetici işveren vekili olarak hareket eden kişidir. Konut yöneticisi, İş Kanunu uygulanmasında ve yargı uyuşmazlıklarında işverenin temsilcisidir.