Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Güncel Gelişmeler Işığında Yükseköğretim Kamu Görevlilerinin Disiplin Suç ve Cezalarının Değerlendirilmesi

The Disciplinary Offences and Penalties of Public Servants of the Higher Education in the Lights of Recent Developments

Engin SAYGIN

1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda otuzüç yıl sonra 2014 tarih ve 6528 sayılı Kanun ile değişiklik yapılmak suretiyle öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezaları (uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma) kanunda tek tek sayılmıştır. Disiplin cezasına konu fiil ve eylemlerin neler olduğu ise Yükseköğretim Kurulunca 1982 tarihinde çıkarılmış olan Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurlar Disiplin Yönetmeliği’nde düzenlemişti. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay içtihatlarında disiplin suç ve cezaları açısından kanunilik ilkesinin geçerli olduğu yönündeki görüşe uyum sağlamayı hedefleyen değişiklikte disiplin cezalarının neler olduğunun kanunda düzenlenmesi, Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa’ya uygun görülmüş ancak Kanundaki “hangi fiillere hangi disiplin cezalarının uygulanacağı” hükmü aynı gerekçe ile Anayasaya aykırı görülerek iptal edilmiştir. Bu iptal kararı üzerine 1982 yılından itibaren uygulanmakta olan Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurlar Disiplin Yönetmeliği önce hukuki dayanaktan yoksun kalmış daha sonra ise Yükseköğretim Kurulu tarafından yürürlükten kaldırılmıştır. 2016 yılının Aralık ayında 6764 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 53. maddesinde disiplin sonucunu oluşturan fiillerin neler olduğu düzenlenmiştir. Bu güncel gelişmeler ışında çalışmamızda yükseköğretim kamu görevlilerinin disiplin suç ve cezaları değerlendirilmektedir.

Kanunilik İlkesi, Yüksek Öğretim Kurumları Kamu Görevlileri, Disiplin Cezaları, Disiplin Suçları.

Law on the Amendment of the National Education Basic Act and Some Acts and Decrees Having the Force of Law No 6528 dated 2014 has amended the Higher Education Act No 2547 dated 1981 after thirty-three years. According to this amendment, disciplinary penalties (warning, reprimand, removal from administrative post, deduction from monthly salary, delay in the salary step increase and discharge from the civil service) have been enumerated. The acts and actions require disciplinary penalties have been regulated by the Higher Education Institution through the Disciplinary Regulation of Administrator, Academic Staff and Officers in the Higher Education since 1982. This regulation attempted to ensure the principle of legality for disciplinary offences and penalties in accordance with the case law of the Constitutional Court and the Council of State. However, the Constitutional Court has annulled the sentence of “the acts and actions require disciplinary penalties shall be enforced by the Regulation” in the Act No 2547. Due to the annulment of this regulation, the Disciplinary Regulation of Administrator, Academic Staff and Officers in the Higher Education dated 1982 firstly lost its legal ground and then the Higher Education Institution has abolished it. The amended Article 53 of the Higher Education Act by the Act No 6764 in December 2016 has clearly regulated the acts and actions involve disciplinary penalties. In the lights of recent developments, this article will evaluate the disciplinary crimes and punishments of civil servants in the higher education.

Principle of Legality, Public Servants in the Higher Education Institutions, Disciplinary Crimes, Disciplinary Punishments.

GİRİŞ

1981 tarihli 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun (kısaca 2547 sayılı Kanun) 53. maddesinin (b) bendi 2014 tarihli 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun1 (kısaca 6528 sayılı Kanun) tarafından değiştirilmeden önce şu düzenlemeye yer vermekteydi:

Öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri, disiplin amirlerinin yetkileri, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslara göre Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir.

Yükseköğretim Kurulu bu hükme dayanarak öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri, disiplin amirlerinin yetkileri, devlet memurlarına uygulanan usul ve esasları belirlemek üzere 1982 tarihinde Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurlar Disiplin Yönetmeliği’ni çıkarmıştır2 . 1982 yılından 2014 yılına kadar öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri bu yönetmelik hükümlerine göre yürütülmüştür.

2014 tarih ve 6528 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Kanun’un 53. maddesinin (b) bendi şu şekilde altı çizili kısım metne eklenmek suretiyle değiştirilmiştir: