Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cumhurbaşkanının Görev Süresi ve Yeni Cumhurbaşkanı Seçimi Öncesinde Yapılması Gerekenler

Hüsamettin UĞUR

Anayasada 5678 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerle Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, görev süresi ve yeniden seçilmesi gibi yeni düzenlemeler yapılmışsa da bir geçici maddeyle geçiş sürecine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemesi, 11’inci Cumhurbaşkanının görev süresinin beş yıl mı yedi yıl mı olacağına ve tekrar aday olup olamayacağına dair tartışmaları beraberinde getirmiştir. Keza Cumhurbaşkanı makamının herhangi bir sebeple boşalması halinde, Cumhurbaşkanı seçiminin altmış gün içinde tamamlanması gerektiği halde, “Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir” (Any. m. 102) hükmüne rağmen bugüne kadar bir yasal düzenleme yapılmadığından, zorunlu bir Cumhurbaşkanlığı seçiminin hangi usul ve esaslara göre yapılacağı belirsizdir. Bu belirsizlik siyasi rekabete ve çekişmelere alet edilmeden ve daha fazla sürdürülmeden giderilmelidir.

Cumhurbaşkanının Görev Süresi, Cumhurbaşkanı Seçimi, Anayasa Değişikliği, Statü Hukuku, Kazanılmış Hak, Fransa Örneği, Yüksek Seçim Kurulu.

GİRİŞ

31.5.2007 tarihli ve 5678 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”la1 1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının birçok maddesinde değişiklik yapılmıştır.

5678 sayılı Kanunun 1’inci maddesiyle Anayasa’nın 77’nci maddesinin 1’inci fıkrasında geçen “beş” ibaresi “dört” olarak değiştirilerek, TBMM seçimlerinin beş yılda değil, dört yılda bir yapılması öngörülmüştür. Ancak 1982 Anayasası, bu değişiklik öncesi seçimlerin beş yılda bir yapılmasını öngörmüş olmasına rağmen, seçimler hiçbir zaman beş yılda yapılmamıştır. Yapılan değişikliğin, Anayasa’nın metnini uygulamayla uyumlu hale getirmekten ibaret olduğu söylenebilir.2

5678 sayılı Kanunun 2’nci maddesiyle Anayasa’nın 79’uncu maddesinin 2’nci fıkrasında geçen “seçim tutanaklarını” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını” ibaresi; son fıkrasında geçen “halkoyuna sunulması” ibaresinden sonra gelmek üzere “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi” ibaresi eklenmiştir. Bununla da “Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi” başlığı altında Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) görev ve yapısını düzenleyen Anayasa’nın 79’uncu maddesinde değişiklik yapılarak, Cumhurbaşkanı seçimini yapmak, yaptırmak; yönetimini ve denetimini yapmak görevi de YSK’ya verilmiştir.