Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Başvuranın ABD’ye İadesi Hakkında Bireysel Başvuru: Alman Anayasa Mahkemesi: 17 Mayıs 2017 tarihli karar -2 BvR 893/17

Çiler Damla BAYRAKTAR

Gerekçe

İnfazın durdurulmasına ilişkin talebi de içeren bireysel başvuru (anayasaya aykırılık itirazı), itiraz edenin, ceza takibi amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne iadesine ilişkindir.

I.

1. Mısır devleti vatandaşı olan başvurucu Amerika Birleşik Devletleri’nin Interpol’e gönderdiği yakalama talebine dayanılarak 21 Mart 2016 tarihinde Frankfurt am Main hava alanında geçici olarak yakalandı. Bu talep, Birleşik Devletler Texas’ın Batı Bölgesi Bölge Mahkemesi’nin başvurucu için çıkarmış olduğu 19 Mart 2014 tarihli tutuklama müzekkeresine dayanmaktaydı. Tutuklama, aralarında başvurucunun da bulunduğu toplam on altı şüpheli hakkında düzenlenen ve içerisinde birden fazla sevk maddesi içeren (birden fazla suç ile ilgili) iddianameye dayanmaktaydı. İddianame içerisinden sadece 1. sevk maddesi açık bir şekilde başvurucuya yöneliktir. Bu sevk maddesi de Birleşik Devletler Uyuşturucu Maddelerle İştigal Hakkında Kanun’a muhalefet ile ilgilidir. Başvurucu, sentetik cannabinoid ticareti yapan 5 kişilik bir kimyager grubuna dahil olarak 10 Ocak 2012’den 19 Mart 2014’e kadar olan sürede uyuşturucu madde üretmek ve grubun diğer üyelerini bunların satışında desteklemekle suçlanmaktadır. Grup, toplamda toplam satış değeri 26 milyon dolar olan 18,5 tonun üzerinde sentetik Cannabinoid ile karıştırılmış madde imal etmiş ve satışa sürmüştür.

2. Başvurucu, ilk olarak Frankfurt am Main Asliye Mahkemesi soruşturma hâkiminin 13 Mart 2016 tarihli gözaltı kararı ve sonra Frankfurt am Main Yüksek Eyalet Mahkemesinin 21 Mart 2016 tarihli iade amacı ile geçici tutuklama ve tutukluluğun devamına ilişkin kararlar nedeniyle 12 Mart 2016 tarihinden beri tutuklu bulunmaktadır. Yargılama sırasında başvurucu, basit usule göre yapılan yargılama içinde iade edilmeye tekrar itiraz etti ve Ceza İşlerinde Uluslararası Hukuki Yardım Kanunu’nun 11. maddesine göre talepte bulunan devletin özellik ilkesiyle bağlı olmasından vazgeçilmemesi gerektiği yönünde açıklamada bulundu.