Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İstinaf Yargılaması ve Paris İstinaf Mahkemesi Deneyimi

Sedat GÜRGEN

Paris İstinaf Mahkemesi’nde Adalet Bakanlığı adına incelemelerde bulunduğum zamandaki gözlemlerimi, teşkilât bakımından, duruşmalı inceleme, jüri sistemi, seri yargılama ve hâkim ve savcıların çalışma koşulları açısından nakletmeye çalıştım. İçtihat birliğinin sağlanması noktasında Ülkemizde de karşılaşılması muhtemel sorunları dile getirdim.

İstinaf, Paris İstinaf Mahkemesi, Yargıtay, Hâkim, Savcı, Jüri, İçtihat Birliği, Seri Yargılama.

I- Ülkemizde İstinafa İlişkin Süreç

Avrupa Birliği tam üyelik sürecine girilmesiyle Ülkemizde özellikle 2000’li yıllarla birlikte hukukta reform sürecinde büyük bir hareketlilik gözlemlenmiş ve temel Kodların tamamında esaslı değişikler yapılmış veya yapılmak üzeredir. Ancak tüm bu değişikliklerle beraber uygulayıcıları en çok etkileyecek ve belki de hukuk dünyamızda en büyük karmaşayı yaratacak düzenlemeler Bölge Adliye Mahkemelerine ilişkin olacaktır.

26.09.2004 tarihli ve 5235 sayılı Kanun ile Bölge Adliye Mahkemeleri kurulmuş olup, Kanun ile getirilen düzenleme, CMK ve HUMK ile birlikte incelendiğinde ortaya çıkacak yapı ile Fransız sistemi arasında bazı farklılıklar bulunduğu görülmektedir.

İstinaf yargılaması ile ilgili Kanun düzenlenmesi yapılırken; bu amaca yönelik olarak o dönemki görevim gereği Paris İstinaf Mahkemesi’ne yapmış olduğumuz araştırma ve inceleme gezisinde yaşadığım deneyimlerim ile mevcut düzenlemeyi birlikte incelemeye çalışacağım.