Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari Eylemlerden Kaynaklanan Zararlara İlişkin Davalar Adlî Yargının Görev Alanına Sokulabilir Mi? (HMK m. 3 ve TBK m. 55/2 Hakkında Eleştiriler)

Kemal GÖZLER 


HMK m.3 ve TBK’da m. 25 uyarınca, idari eylem lerden kaynaklanan zararlara ilişkin davaların adli yargı görev alanına girip girmeyeceği ve bu hususun Anayasaya aykırılığı inceleme konusu yapılmaktadır.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Anayasa, İdare, İdari Eylem, İdari İşlem, Sorumluluk Hukuku, Kusursuz Sorumluluk, Maddi ve Manevi Tazminat, Ölüm, Vücut Bütünlüğü, Yargı Yolu, Adil Yargılanma Hakkı, Tam Yargı Davası, Belirsiz Alacak Davası.

12 Ocak 2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun“Ölüm veya vücut bütünlüğünün yitirilmesinden doğan zararların tazmini davalarında görev” başlıklı 3’üncü maddesine göre, “her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı maddi ve manevi zararların tazminine ilişkin davalara asliye hukuk mahkemeleri bakar. İdarenin sorumluluğu dışında kalan sebeplerden doğan aynı tür zararların tazminine ilişkin davalarda dahi bu hüküm uygulanır”.

Maddenin gerekçesinde ise, “bu davalar, idare hukuku normlarına değil, özel hukuk normlarına bağlı olacaktır” denilmektedir2.

Aynı düzenleme, 11 Ocak 2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun,3 “Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri”nin düzenlendiği “İkinci Ayrım”ında yer alan 55’inci maddesinin ikinci fıkrasında yer almaktadır: “Bu Kanun hükümleri, her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine ya da kişinin ölümüne bağlı zararlara ilişkin istem ve davalarda da uygulanır”.