Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hukuk Muhakemeleri Kanunuyla 
Görev ve Yetki Konusunda Getirilen Önemli Değişiklikler ve Yenilikler

Zekeriya YILMAZ

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu yla, asliye hukuk-sulh hukuk mahkemelerinin görev alanlarıyla yetki konusunda bazı önemli yenilikler ve değişiklikler getirilmiş olup, bu çalışmamızda, görev ve yetki konusunda öngörülen değişiklikler ele alınmaktadır.

Malvarlığına İlişkin Davalar, Çekişmesiz Yargı İşleri, İnsan Zararları, Kamu Düzeni, Dava Şartı, Görevsizlik Kararı, Mutad Mesken, Sigorta Sözleşmesi, Haksız Fiil, Yetki Sözleşmesi, Yetkisizlik Kararı.

I. GÖREV KONUSUNDA GETİRİLEN DEĞİŞİKLİKLER

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunuyla, malvarlığına ilişkin davalarda, dava konusu malın değerine göre mahkemenin görevinin belirlenmesi sisteminden vazgeçilmiş, parasal değerle ifade edilen malvarlığından kaynaklanan davaların asliye hukuk mahkemesinde bakılması öngörülmüş ve malvarlığının değerine göre sulh hukuk mahkemesinin görevine giren uyuşmazlıkların da asliye hukuk mahkemesinin görevine bırakılması kabul edilmiştir. Öngörülen bu sistemle, dava konusunun değeriyle ilgili görevsizlik kararları nedeniyle yargılamanın uzaması ve değere bağlı diğer yargılama problemlerine son verilmesi amaçlanmıştır.

6100 sayılı Kanunun öngördüğü yeni sistemde;

6100 sayılı Kanunla, her türlü idari eylemler ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı maddi ve manevi zararların tazminine ilişkin davalara da asliye hukuk mahkemelerinde bakılacağı hükme bağlanmıştır. İdarenin sorumluluğu dışında kalan sebeplerden doğan aynı tür zararların tazminine ilişkin davalarda dahi bu hüküm uygulanır. 30.1.1950 tarihli ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri saklıdır (HMK m. 3). Dolayısıyla, 6100 sayılı Kanunla birlikte: