Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hukuk Muhakemeleri Kanununa Göre, Dava Açılırken Yargılama Harçları ile Her Türlü Yargılama Giderlerinin 
yatırılması Zorunluluğu

Zekeriya YILMAZ

Hukuk Muhakemeleri Kanunu yla, hukuk davalarında yargılama giderleri konusunda bazı önemli yenilikler ve değişiklikler getirilmiş olup, bunların en önemlisi, dava açılırken yargılama harçlarının mahkeme veznesine yatırılması zorunluluğunun düzenlenmiş, ayrıca, 1086 sayılı Kanunda yer almayan, yeni bir düzenleme yapılarak, her türlü tebligat ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderleri karşılayacak tutarın, avans olarak davacı tarafından dava açarken yatırılması mecburiyetinin getirilmiş olmasıdır. Keza, yargılama giderlerinden sorumlulukta da bazı yeni esas ve ilkeler benimsenmiştir. Bu çalışmamızda, yargılama giderleri konusunda getirilen yeni ve önemli değişikliklerden bazıları ele alınmaktadır.

Yargılama Gideri, Yargı İşlemleri, Harç, Avukatlık Ücreti, Hak Arama Özgürlüğü, Hukukî Korunma Talebi, Avans, Dava Şartları, Hazine, Delil İkamesi İçin Avans, Avans İadesi.

I. GİRİŞ

Bilindiği üzere, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 12 Ocak 2011 tarihinde kabul edilerek 6100 sayı ile kanunlaşmış ve 4.2.2011 tarihli ve 27836 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bir davanın görülmesi ve sonuçlanması için yapılan masraflara yargılama gideri denir.1

Hukukumuzda “yargılama giderleri” terimi geniş anlamda kullanılmakta ve buna harç ve vekâlet ücretleri de dahil sayılmaktadır.