Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu 
Hükümleri Uyarınca Usule İlişkin 
nihaî Kararlarda Vekâlet Ücreti'yle 
ilgili Bazı Değerlendirmeler

Zekeriya YILMAZ

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu yla, hukuk davalarında yargılama giderleri konusunda bazı önemli yenilikler ve değişiklikler getirilmiş olup, bunlardan birisi de, usule ilişkin nihai kararlarla ilgili olarak öngörülen hükümlerde yer almaktadır. Bu çalışmamızda, Hukuk Muhakemeleri Kanunuyla, usule ilişkin nihai kararlar bakımından yargılama giderler ve özellikle vekâlet ücreti konusunda getirilen önemli değişiklikler ele alınmaktadır.

Yargılama Gideri, Nispî Esas, Avukatlık Ücreti, Dava Şartları, Davanın Konusuz Kalması, Davanın Usulden Reddi, Görevsizlik Kararı, Yetkisizlik Kararı, Gönderme Kararı, Davanın Açılmamış Sayılması.

I. GENEL OLARAK

Usule ilişkin nihai kararlarda yargılama giderine hükmedilmesi gereken hallerde de, konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda nispî esasa göre vekâlet ücreti takdir edilir. (Av. As. Üc. Tar. m. 7, m. 12).1

Konusu belli bir değerle ilgili davalarda verilen davanın nakline ve davanın açılmamış sayılmasına; delillerin toplanmasına ilişkin ara kararı gereğinin yerine getirilmesinden önce karar verilmesi hallerinde, nispî esasa göre belirlenecek miktarın yarısına; karar gereğinin yerine getirilmesinden sonraki aşamalarda tamamına (vekâlet ücreti olarak) hükmolunur. Ancak, bu suretle tayin ve takdir olunacak nispî vekâlet ücretinin miktarı, maktu vekâlet ücretini geçemez. (Av. As. Üc. Tar. m. 7/1).

Konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda, dava şartlarından birinin bulunmaması ve husumet nedeniyle usulden reddine karar verilmesi hallerinde (HMK m. 114-115), maktu ücreti geçmemek üzere nispî vekâlet ücreti takdir edilir. “Davanın dinlenebilmesi için kanunlarda öngörülen ön şartın yerine getirilmemiş olması ve husumet nedeniyle davanın reddine karar verilmesinde, davanın görüldüğü mahkemeye göre Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde yazılı miktarları geçmemek üzere üçüncü kısımda yazılı avukatlık ücretine hükmolunur.”(Av. As. Üc. Tar. m. 7/2).2