Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Basın Kanununda Düzenlenen
 Düzeltme ve Cevap Hakkı

Pınar Bahar DOĞAN

Basın özgürlüğü, başta Anayasa olmak üzere çeşitli yasalarla korunmuş olmakla birlikte kişilik hakları da aynı ölçüde güvence altına alınmıştır. Bu yazıda, kişilik haklarının basın yolu ile ihlali durumunda ihlale uğrayan kişinin 5187 sayılı Basın Kanunu uyarınca sahip olduğu düzeltme ve cevap hakkından söz edilecektir.

Basın Kanunu, Kişilik Hakları, Düzeltme ve Cevap Hakkı, Yargıtay, Sorumlu Müdür.

I. GENEL OLARAK DÜZELTME VE CEVAP HAKKI

Düzeltme ve cevap hakkı, kitle haberleşme araçları ile kişilik hakları ihlal edilen kişilerin bu ihlali gidermek amacıyla aynı yayın organında ve aynı şartlarla açıklama yapmalarına izin veren bir hak olarak tanımlanabilir. Düzeltme ve cevap hakkı anayasal bir haktır. Anayasanın 32’nci maddesinin birinci fıkrasına göre düzeltme ve cevap hakkı, ancak kişilerin haysiyetine ve şerefine dokunulması veya kendileri ile ilgili gerçeğe aykırı yayın yapılması hallerinde tanınır ve kanunla düzenlenir. Düzeltme ve cevap hakkı, hukukumuzda, 5187 sayılı Basın Kanunu, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanalı ile 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. Bu çalışmada 5187 sayılı Basın Kanununda düzenlenen düzeltme ve cevap hakkı incelenmiştir.

Basın Kanununun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre, süreli yayınlarda kişilerin şerefin ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde, bundan zarar gören kişinin yayım tarihinden itibaren iki ay içinde göndereceği suç unsuru içermeyen, üçüncü kişilerin hukuken korunan menfaatlerine aykırı olmayan düzeltme ve cevap yazısını, sorumlu müdür hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, günlük süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde; diğer süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren üç günden sonraki ilk nüshada, ilgili yayının yer aldığı sayfada ve sütunda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorundadır. Maddenin devamında düzeltme ve cevap hakkının yayımlanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Madde gerekçesinde kişilerin şerefinin ve haysiyetinin korunması ve toplumun doğru bilgilendirilmesinin sağlanması yönünden çok büyük önem taşıyan düzeltme ve cevap hakkına işlerlik ve etkinlik kazandırmak amacıyla bu hakkın yeniden düzenlendiği belirtilmiştir.