Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Devlet Yardımlarında de minimis Kuralı

Arif ESİN

Türkiye’de devlet yardımlarının Rekabet Kurulu’na bağlanmasını sağlayacak kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Kurul’un ilk işi de minimis kuralını uygulamaya almaktır. Belki de Kurul’un yayımlayacağı ilk tebliğ bunun üzerine olacaktır. 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, rekabeti kısıtlayıcı ya da engelleyici eylemlerin değerlendirilmesinde Avrupa Birliği uygulamalarının aksine de minimis kuralının uygulanmasına cevaz vermemektedir. Bu yönde Kurul büyük sıkıntılar çekmekte ve piyasalar üzerinde ciddi bir etkisi bulunmayan ancak Kanun’un lafzında bulunduğu hallere uyan ihlallere de soruşturma açmak durumunda kalmaktadır. Zira piyasalara önemli bir etkisi bulunmayan ihlaller de yasaklar kapsamında yer almaktadır. Ancak teşvikler meselesinde TBMM’ne sevkedilen kanun teklifinin bir maddesi Rekabet Kurulu’nun devlet yardımlarına ilişkin denetim sisteminde de minimis kuralını uygulamasını öngörmekte, ayrıca da bu yönde tebliğ çıkartmasına imkan tanımaktadır. Bu nedenle Avrupa Birliği’nden örnek alınan düzenlemenin önemli bir parçasını oluşturan de minimis kuralının bilinmesinde büyük fayda vardır.

Avrupa Birliği’nde devlet yardımlarının verilmesi çok katı kurallara bağlanmıştır. Ancak bu katı kuralları muafiyetler ile askıya alan bir sistem de mevcuttur. Öte yandan belirli bir eşiğin altında kalan devlet yardımları da bildirime tabi değillerdir.

Belirli bir eşiğin altında kalan ve bu anlamda bildirime tabi olmayan devlet yardımlarını düzenleyen Komisyon Tüzüğü1 2001 yılının başında yeni şekli ile yayımlanmıştır.