Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hükmün Açıklanmasının 
geri Bırakılmasının Disiplin 
cezalarına Etkisi

Harun KALE

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunun disiplin cezaları üzerindeki etkisi doktrindeki karşıt görüşler ışığında ele alınmıştır.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, Disiplin Soruşturması, Memur.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonucunda mahkeme tarafından sanığın suçluluğu yönünde karar verilmekle birlikte, belli bazı şartların oluşması halinde mahkemenin sanık hakkında verdiği mahkûmiyet kararını, yine ileriye yönelik belli bazı şartların sanık tarafından gerçekleştirilmesi halinde açıklamaması anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle, sanık hakkında yargılama tamamlanmakta, sanığın suçlu olduğu hakkında mahkemeye kanaat gelmekte ve fakat mahkeme sanığa hiç yargılama geçirmemiş sayılması için bir olanak daha tanımakta, sanığın belirli şartlara uyması halinde ona bir şans daha vermektedir. Böylece sanık belirlenen yükümlülüklere uyduğu takdirde hüküm hukuki bir sonuç doğurmayacaktır.1

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 231’inci maddesi hükmüne göre, sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonucunda hükmedilen ceza iki yıl veya daha az hapis cezasıysa ve/veya adli para cezasına hükmedilmişse, sanık hakkında verilen hükmün açıklanması geri bırakılabilecektir. Bu kararı vermek için gereken koşullar ise şunlardır; yargılama sonunda hükmedilen cezanın iki yıl veya iki yıldan daha az süreli hapis cezası ve/veya adli para cezası olması; sanığın daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı mahkûm olmaması; suçun işlenmesi ile mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, önceki hale getirme veya tazmin suretiyle giderilmiş olması; mahkemece, sanığın kişilik özellikleri, duruşmalardaki tutumu ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması.

CMK’nın 231’inci maddesine göre verilmiş bulunan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının, başlatılacak olan veya devam eden disiplin soruşturmasına ve soruşturma sonucu verilecek disiplin cezasına etkisi konusunda iki farlı görüş bulunmaktadır.