Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Komisyon’un Sigorta Sektörüne Yönelik Yeni Grup Muafiyet Tüzüğü Üzerine

Dilara BAYDAR

Avrupa Komisyonu’nun ilk olarak 31 Mayıs 1991 yılında yürürlüğe koyduğu Sigorta Sektörüne Yönelik Grup Muafiyet Tüzüğü 31 Mart 2010 yılına kadar yürürlükte kalacak şekilde 01 Nisan 2003 tarihinde yenilendi1. Sigorta sektörüne yönelik düzenleme yapılması gerekliliği ilk olarak Komisyon’a yapılan menfi tespit ve muafiyet başvurularının yoğunlaşmasının ardından ortaya çıktı. Sektöre ilişkin açılan soruşturmalar zaten belirli bir içtihat oluşmasını sağlamıştı ve sektörün rekabet ortamı ve şirket verimliliği açısından kendine özgü nitelikleri olduğu kabul ediliyordu.

1992 yılında çıkarılan ilk Tüzük’ten sonra, yürürlük tarihi dolduğu için yenilenmesi gereken Tüzük’te kimi değişikliklere gidilmesi düşünüldü. Yeni Tüzüğün oluşturulma aşamasında Komisyon, üye devletlerin ve tüm ilgili tarafların (sektör kuruluşları, tüketici dernekleri, kamu kurumları gibi) muafiyet tüzüğünü geliştirmek doğrultusunda görüşlerini alarak sektörün daha verimli çalışmasını teminen elinden gelen gayreti gösterdi.

Avrupa Birliği ile gerçekleştirdiğimiz Gümrük Birliği çerçevesinde Avrupa Birliği’nin Rekabet Hukuku’na dair getirdiği mevzuatı iç hukukumuza uyarlamak zorundayız. AB Müktesebatının bu anlamda sürekli takip edilmesi gerekiyor, çünkü onlar da, değerlendirme raporlarında da açıklıkla görebildiğimiz üzere, uyum sürecinin ne aşamada olduğunu düzenli olarak denetliyorlar.