Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Başkası Hesabına Sigorta Sözleşmesi &
 Üçüncü Kişi Lehine Hayat Sigortası Sözleşmesi

Ali Uygur SELÇUK

Çalışmada başkası hesabına sigorta sözleşmesi ve üçüncü kişi lehine hayat sigortası sözleşmesi mevcut TTK ile Yeni TTK arasındaki farklar da ele alınarak ve konu ile ilgili Yargıtay kararları ışığında ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Hayat (Can) Sigortası, Mal Sigortası, Başkası Hesabına Sigorta, Üçüncü Kişi Lehine Hayat Sigortası, Tesadüfi Risk, Sigorta Ettiren, Sigortacı, Sigortalı, Zenginleşme Yasağı İlkesi.

I. GİRİŞ

Sigorta, iktisadi sonuçlar doğuran tesadüfi risklerin olumsuz sonuçlarının, sigortacı tabir olunan kişinin yaptığı organizasyon dahilinde bir araya gelen risk taşıyıcıları arasında paylaşılması esasına dayanan bir müessesedir.1 Sigorta müessesesi, hem bireysel hem toplumsal faydaları içinde barındırmakta, bir ülkedeki sigorta gelişimi ülkenin ekonomik gelişimiyle paralel olarak ilerlemektedir.

Hiç şüphe yok ki kişilere güven duygusunu aşılaması, sigorta müessesesinin başlıca bireysel faydalarından olarak sayılabilir. İnsanlar, doğaları gereği elde ettikleri veya elde edecekleri menfaatlerin korunmasını, güvende olmasını ister. Bu korumayı sağlayacak yegane araç sigortadır. Toplumsal açıdan bakacak olursak ise, sigorta, aynı menfaatleri risk altında olan insanları aynı çatı altında toplamakta ve toplumsal bir dayanışmaya öncülük etmektedir. Sigorta öyle bir birleşmedir ki, aynı tür tehlikeye maruz bulunan kişiler, belirli bir miktar para ödeyerek toplanan miktarı, yalnızca o tehlikeye maruz kalanların zararlarını gidermek için kullanırlar. Bunun sonucunda sigortanın finansmanını sağlayan, bizzat sigortalıların kendi aralarında yaptığı dayanışma olduğu anlaşılmaktadır.2

Tüm bunların yanı sıra sigortanın bireysel ve toplumsal menfaatleri arasında bireylerin kredi almasını kolaylaştırmasını, önemli bir tasarruf kaynağı olmasını, yatırımlar için kaynak yaratmasını, iktisadi açıdan önemli bir sektör olmasını söyleyebiliriz.