Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

AB Uyum Sürecinde Türkiye’de Özel ve İnhisari Haklara Sahip Teşebbüsler ve Bu Çerçevede TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubunun Misyonu

TÜSİAD REKABET ÇALIŞMA GRUBU

I. Piyasa Ekonomisinde Kamunun İktisadi Rolü: Etkin Rekabet Ortamı ve Devlet Tekelleri

Ülkemizin Avrupa Birliği müktesebatının üstlenilmesine ilişkin ulusal programında, rekabet politikasındaki mevzuat uyumu, “rekabet mevzuat uyumu”, “Özel ve İnhisari Haklar“ ve “Devlet Tekelleri” unsurları altında değerlendirilmiştir. Son yıllarda birçok ülke, özellikle şirketlerin (teşebbüslerin) verimlilik ve performansını geliştirmek için, özelleştirme ve piyasaların liberalleşmesi yönünde çalışmalara girişmiştir.

Özelleştirme, bir taraftan kamu varlıklarının mülkiyetinin tamamı veya bir kısmının özel teşebbüslere devri diğer taraftan da yakın bir zamana kadar kamu hizmeti olarak nitelenen bazı altyapı hizmetlerine özel sektörün imtiyaz sözleşmeleri aracılığıyla katılımının sağlanması şeklinde uygulanmaktadır.

Özelleştirme uygulamalarıyla beraber, devletin piyasa aktörlerinin karar alma süreçlerini etkileyen pozisyondan çekilmesini öngören, deregülasyon ve piyasaya yeni firmaların girmesine imkan tanıyan serbestleşme politikaları da çoğu ülke tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Özelleştirmenin temel amacı, ekonomide serbest piyasanın daha iyi işlemesi için gerekli koşulların oluşumunu sağlamak, etkinlik ve verimliliği artırmaktır.