Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

AB’de Devlet Yardımları ve Türkiye’de Devlet Yardımları Rejiminin Geleceği

Hande GÖKSOY

A. Avrupa Birliği’nde Devlet Yardımları

Devlet yardımları rejimi, ekonomide rekabet koşullarını etkileyen, kamu ile özel işletmeler arasındaki rekabetin şartlarını saptayan bir mevzuat çerçevesi oluşturmaktadır. Avrupa Birliğinde devlet yardımlarının denetimi, adil rekabet ortamının oluşturulmasının ana şartı olarak göze çarpmaktadır. Nitekim AB’de devlet yardımlarının denetimi için uluslarüstü bir mekanizma kurulmuştur. AB’de devlet yardımları konusu, Topluluk hukukunun en hassas alanlarından birini teşkil etmektedir. Roma Antlaşması’nın 87 ve 881‘inci maddelerinde düzenlenen devlet yardımları, gerek Komisyon kararları gerek ATAD içtihatları çerçevesinde yoğun bir şekilde tartışılmış ve zaman içinde Komisyon tarafından sıkı takibe alınmıştır. Bu itibarla, öncelikle devlet yardımlarının hukuki bazının değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Roma Antlaşması’nın 87. maddesinin 1. paragrafı ile: “her türlü şekilde verilen ve bazı teşebbüslere veya bazı malların üretimine avantaj sağlamak suretiyle rekabetin bozulmasına veya bozulması tehdidine yol açan yardımların, Üye Devletler arasındaki ticareti etkilediği ölçüde, ortak pazarın düzenli işleyişi ile bağdaşmayacağı” hüküm altına alınmaktadır. Hüküm yardımın kaynağından ve etkisinden bahsetmekte, ancak yardımın bir tanımını veya yasakladığı yardım tiplerinin bir listesini yapmamaktadır. Topluluk yargı ve karar organlarının içtihatları incelendiğinde, “devlet veya devlet yetkili kurumları tarafından, bazı işletmelere herhangi bir karşılık talep etmeksizin veya talep edilen karşılık edinilen faydanın gerçek değerini yansıtmaksızın sağlanan tüm avantajların” devlet yardımı olarak kabul edildiği görülmektedir.

Dolayısıyla, gerek herhangi bir işletmeye devlet kaynaklarının aktarılması, gerek olağan koşullarda işletme tarafından karşılanması gereken herhangi bir giderin veya borcun devlet tarafından ifa edilmesi devlet yardımları kapsamında değerlendirilmektedir.2