Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Yasağının Uygulamasına İlişkin Tartışma Raporu

Tunay KÖKSAL

Komisyon, 19 Aralık 2005 tarihinde, Avrupa Birliği Antlaşması’nın hakim durumun kötüye kullanılmasına ilişkin 82’nci maddesinin uygulamasına yönelik bir rapor yayınladı. Raporun amacı; Birlik pazarının, hakim konumdaki şirketlerin rekabete aykırı (özellikle rakipleri piyasadan çıkartmaya yönelik) davranışlarından nasıl korunabileceğine ilişkin çözümler üretmektir. Rapor, üye ülke temsilcileriyle tartışılmış ve kamuoyunun görüşüne sunulmuştur. Rapora ilişkin yorumlar 31 Mart 2006 tarihine kadar kabul edilmiştir.1

Rapor, 82’nci maddenin süregelen uygulamasına yönelik bir çerçeve önermektedir. Sözkonusu çerçeve, son davalarda yürütülen ekonomik analizleri temel almakla birlikte, yıkıcı fiyat uygulaması, tek markalılık, mal vermeyi kesme, ek yükümler koymak gibi yaygın kötüye kullanma eylemlerini değerlendirmek için uygulanması muhtemel olan yeni bir yöntem sunmaktadır. Rapor, pazar tanımına ilişkin bir bölüm de içermektedir. Bu bölüm özellikle, fiyatların rekabet seviyesini aştığı alanlarda, pazarın nasıl tanımlanacağını incelemektedir. Rapor ayrıca, hakim durumun değerlendirilmesinde göz önüne alınacak çeşitli faktörleri sunan bir bölüm de içermektedir.

Bilindiği gibi AB Antlaşması’nın sözkonusu 82’nci maddesi, teşebbüslerin piyasadaki hakim durumlarını kötüye kullanmalarını yasaklamaktadır. Hakim durumun kötüye kullanılması rakipleri piyasadan dışlamak ya da rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmak üzere belli başlı bu iki şekilde ortaya çıkabilmektedir. Sözkonusu Rapor sadece ‘rakipleri piyasadan dışlamak’ şeklinde ortaya çıkan hakim durumun kötüye kullanılmasını konu almaktadır. Ezici uygulamalar ve ayrımcılık davranışları ise, Komisyon tarafından bu yıl içinde gerçekleştirilecek bir başka çalışmanın konusunu oluşturacaktır.