Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rekabet Kurulları ve Öncelikli Meseleleri

Aydın AYAYDIN

*Rekabet Kurumu Kurucu Başkanı, İstanbul Milletvekiliİleri sanayileşmiş ülkelerde rekabet otoriteleri idari ve mali özerkliğe sahip kurumlardır. Nitekim Türkiye’de de 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 20. maddesi Rekabet Kurumu’na mali ve idari özerklik sağlayarak benzer bir korumayı getirmiştir. Ayrıca, Kurum görevini yaparken bağımsızdır; hiçbir organ, makam, merci ve kişi Kurumun nihai kararını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez ibaresiyle siyasi erkin rekabet piyasalarının oluşmasında, rekabet ihlalleri ile mücadelede ve hatta tekelleşmenin önlenmesinde Rekabet Kurulu’nun kararlarına müdahalesini önlemiştir.

İşte bu türde bir özerklik sayesinde ileri sanayileşmiş ülkelerdeki rekabet otoriteleri rekabet ihlallerini önleyici tedbirleri alabilmektedirler. Benzer durum Türkiye için de geçerlidir.

Türkiye’de Rekabet Kurulu Kanun’un TBMM’de yasalaşmasından 27 ay sonra oluşturulabilmiştir. Ancak çok hızlı bir yapılanma ile ülkemizin en modern kamu kurumu konumuna getirilmiştir. Kuruluş döneminde büyük bir heyecan ile çalışılmış ve Rekabet Kurulu’nun varlığı çok kısa bir süre içerisinde Türk kamuoyunda hissedilmeye başlanmıştır. Hatta bu hızlı gelişme bazı çevreleri rahatsız dahi etmiştir. Ancak kamuoyunun desteği ve beğenisi ile ilk zorlukların altından kalkan Kurul, hızla rekabet ihlallerinin üzerine giderek saygınlığını arttırmıştır.