Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği Rekabet Hukuku’nda İdari Para Cezaları

Komisyon rekabeti kısıtlayan ya da engelleyen ve hakim durumunu kötüye kullanan teşebbüslere idari para cezası tahakkuk ettirmektedir. Ancak Rekabet Hukuku’nun Avrupa Topluluğu’nda uygulama alanı bulduğu ilk yıllardan itibaren bu cazaların miktarları üzerine bir dizi tartışmalar açılmıştır. Hatta ATAD bazı vakalarda ceza miktarlarında indirimlere gitmiştir. Bunun üzerine Komisyon, 17 Sayılı Tüzüğün 15 (2) maddesi ve AKÇT Anlaşması’nın 65 (5) maddesi uyarınca verilen para cezalarının hesaplanmasına ilişkin esaslar üzerine açıklama yayımlamıştır.1

Sözkonusu açıklamada belirtilen esaslar, gerek Adalet Divanı gerekse de teşebbüsler nezdinde Komisyon’un almış olduğu kararların şeffaflığını ve objektif niteliğini yasa koyucu tarafından Komisyon’a tanınan “işletmelerin toplam cirolarının %10’una kadar para cezası verme yetkisi” kapsamında yansıtacak doğrultudadır. Bu %10’luk marj, ihlallerin rekabet kuralları doğrultusunda cezalandırılmasıyla uyumlu bir şekilde ayırımcılıktan uzak ve tutarlı bir çizgiyi takip eder bir yapıda şekillenmektedir.

Bu açıklama ile getirilen yenilik, ceza miktarının hesaplanmasında uygulanacak olan yeni sistemin, ağırlaştırıcı sebeplerin varlığında artan ve hafıfletici sebeplerin varlığında da azalan bir taban miktarın belirlenmesi esasına dayanmaktadır.