Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Soruşturmalarda Teşebbüslerin Komisyon ile Sağlayabilecekleri İşbirliği ve Uzlaşmanın Esasları

Rekabet Hukuku’nda teşebbüsler arasında anlaşmalar ya da uyumlu eylemler marifetiyle, fiyatları, üretim ve satış miktarlarını tespit etmek, pazarları paylaşmak ya da bölmek, ihracat veya ithalatı engellemek fiilleri en ciddi ve en ağır rekabeti engelleyici ve kısıtlayıcı eylemler olarak değerlendirilmektedir. Bu eylemler hukuka aykırı ve yasaktır.

Teşebbüslerin bu fiiller ile tüketicilerin tercihlerini kısıtladığı ve fiyat baskısı altında bıraktığı ve ayrıca sanayi ve ticaret dokularının bu rekabet ihlallerinden zarar gördüğü kabul edilmektedir.

Teşebbüslerin yukarıda belirtilen ağır rekabet ihlalleri sonucu, rekabetçi ortamda doğal olarak rekabet üstünlüğüne ulaşmak üzere teknolojik gelişme ve yenilikçilik, vb. girişimler yerine, arz ve talebi yapay olarak kontrol ederek, fiyatları belirleyerek, pazarları bölerek kar maksimizasyonuna ulaşmaları sonucunda, uzun vadede uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğünün kaybedileceği kuşkusuzdur. Bunun sonuçlarının ise genel ekonomik menfaatler ve istihdam üzerindeki etkisi olumsuz olacaktır.