Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

KOBİ Tanımı Üzerine 3 Nisan 1996 Tarih ve 96/280/CE Sayılı Komisyon Tavsiyesi

Avrupa Topluluğu Komisyonu, Kurucu Antlaşma’nın 155. maddesinin 2. paragrafında kendisine tanınan tavsiye ve görüş bildirme yetkisinden hareketle, küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) kavramının açık bir biçimde tanımlanmasına yönelik olarak 3 Nisan 1996 tarih ve 96/280/CE Sayılı Tavsiye’yi yayımlamıştır1.

Komisyon’u bu doğrultuda bir tavsiye yayımlamaya iten en önemli faktör ise, gerek Topluluk boyutunda, gerek Üye Ülkeler boyutunda KOBİ’lere yönelik mevcut politikaların ve girişimlerin neredeyse hepsinin KOBİ tanımını farklı kriterlere dayandırmalarıdır. Bu karmaşık durumun, bir taraftan teşebbüsler arasındaki rekabeti bozucu etkiler doğurması, diğer taraftan da KOBİ’lere yönelik girişimlerin uyumlu bir şekilde yürütülmesini imkansız kılması, Komisyon’u tüm Topluluk’ta geçerli bir KOBİ tanımı yapmaya itmiştir.

Komisyon’un sağlıklı bir KOBİ tanımına ulaşmaya yönelik önemli girişimlerinden biri de, 1992 yılında Konsey’e sunduğu ve 96/280/CE Sayılı Tavsiye içerisindeki tanımın temellerini oluşturan rapordur. Komisyon bu raporda doğru bir KOBİ tanımı için dört temel kriterin dikkate alınması gerektiği üzerinde durmuştur: Personel sayısı, ciro, bilanço büyüklüğü ve rekabet hukuku anlamında teşebbüsün bağımsızlığı. Komisyon ayrıca küçük işletmeler için 50, orta ölçekli işletmeler için de 250 çalışan üzerinden eşik değerler belirlemiştir.