Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Danıştay Kararları Işığında İdarenin Güvenlik Kamu Hizmetinden Doğan Mali Sorumluluğu

Financial Liability Arising From the Security Service of the
 Administration in Council of State Decisions

Kürşat YEMENİCİ

Devletin temel vazifelerinden biri, hatta en önceliklisi iç ve dış güvenliğin sağlanmasıdır. Bu hizmetin gereği gibi yerine getirilmemesi sebebiyle insanlar zarar görebileceği gibi, çeşitli riskler taşıyan bu görevin yerine getirilmesi sırasında da birtakım zararlar ortaya çıkabilir. Teknolojik gelişmeler ile paralel olarak, devletin güvenlik hizmetinde kullanabileceği araçlar ve imkanları da her geçen gün artmaktadır. Bu gelişmeler sonucunda, daha evvel devletin öngöremeyeceği ve önleyemeyeceği kabul edilen kimi olaylar artık öngörülebilir ve önlenebilir hale gelmiştir. Bu durum, idarenin kusursuz sorumluluğuna ilişkin alanını daraltmakta ve önlenebilir zararlar bakımından idarenin kusura dayalı sorumluluğunun önünü açmaktadır. Bu çalışmada idarenin güvenlik hizmetinden doğan mali sorumluluğundaki bu değişim Danıştay kararları ile birlikte ortaya koyulmaya çalışılacaktır.

İdare, Güvenlik Hizmeti, Mali Sorumluluk, İdarenin Kusurlu Sorumluluğu, İdarenin Kusursuz Sorumluluğu.

One of the main tasks of the state, even the most important task is to provide internal and external security. If this task is not performed as required, people can be harmed or various harms may arise when security service is being performed. The possibilities of the state in security service are increasing day by day with developing technology. Therefore, events that the state can’t predict and can’t prevent in the past become predictable and preventable. This situation cause fault liability of administration to be enforced instead of strict liability of administration. In this study, mentioned change in financial liability arising from the security service of the administration will be examined with Council of State decisions.

Administration, Security Service, Financial Liability, Fault Liability of Administration, Strict Liability of Administration.

1. GİRİŞ

Toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu” olarak tanımlanan1 , güvenlik kavramı yerine bazen ayrı ayrı ya da birlikte emniyet2 ve asayiş3 kelimeleri de kullanılmaktadır.

Kamu düzeninin ögelerinden biri olarak güvenlik; toplumun ve toplumu oluşturan bireylerin kişilik haklarının, insanlık onurlarının, kamusal ve kişisel malların her türlü saldırı, tehdit, tehlike ve kazalardan korunmuş olması; dolayısıyla kişilerin can ve malları için endişe duymamasını ifade etmektedir4 . Çalışmamız kapsamında güvenlik hizmeti bir bütün olarak ele alınmış olup; milli savunma, kolluk ve istihbarat faaliyetleri birbirini tamamlayan ve bir araya geldiklerinde güvenlik kamu hizmetini oluşturan idari işlemler olarak değerlendirilmiştir.

İnsanların huzur ve güven içinde, toplum halinde yaşamaları, belli bir hukuksal düzeni gerektirmektedir. Bu hukuksal düzeni oluşturmak devletin, bu düzen içerisinde bireylerin dirlik ve esenliğini sağlamak da idarenin görevleri arasındadır5 .