Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü
 Sayın Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın
 Tellenbach’a Fahri Doktora Takdimi

Şenay YALÇIN


Dr. Silvia Tellenbach, Göttingen, Tübingen ve Freiburg’da hukuk eğitiminizi tamamladıktan sonra, 1974 yılında birinci devlet sınavını, 1976 yılında ise ikinci devlet sınavını başardınız ve asistan olarak Freiburg’daki Max-Planck Yabancı ve Uluslararası Ceza Hukuku Enstitüsü’nde çalışmaya başladınız.

İkinci devlet sınavı ardından, Freiburg ve Kahire’de İslam Hukuku alanında Arapça, Farsça ve Türkçe çalışmalar yapmış ve İran İslam Cumhuriyeti Anayasası konulu tezinizle 1984 yılında doktoranızı tamamladınız.

Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca olarak kaleme aldığınız eserlerinizde Türk Ceza Hukukuna önemli bir yer verdiniz. Bu yayınlar Türk Ceza Hukukunu dünyaya tanıttı.

Bahçeşehir Üniversitesinin bilimsel işbirliği anlaşması yaptığı Freiburg’daki Max-Planck Enstitüsü nezdinde Türkiye, İran ve Arap devletlerine ilişkin araştırma birimlerinin kurulmasını siz sağladınız ve 1984 yılından beri bu birimleri yönetiyorsunuz.

Türk ceza hukukçularının Max-Planck Enstitüsü’nde çalışmalarını sağlayarak, modern ceza hukuku biliminin temellerinin Türk Ceza Hukukuna yansımasını sağladınız.

Halen Türkiye’nin en büyük üniversitelerinin hukuk fakültelerinde hocalık yapan yetmişten fazla bilim insanının Almanya’da yetişmesine, onlarla bilimsel ve kişisel olarak ilgilenerek yardımcı oldunuz.

Yaptığınız Türkçe bilimsel yayınlarla Türk Ceza Hukuku’nun adil yargılanma hakkı ve hukuk devleti ilkeleri yönünde gelişmesi açısından büyük katkılarda bulundunuz.

Ülkemiz açısından en önemli katkılarınızdan biri, 2005 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu dünyaya tanıtmak olmuştur. Türk Ceza Kanunu’nun Almanca’ya tercüme ettiğiniz gibi, Türk Ceza Hukuku Bilimini anlatan önemli yapıtınız modern Türk Ceza Hukukunu tüm dünyaya tanıtmıştır.

Üniversitemize yaptığınız katkı da büyüktür: Büyük emekleriniz ile kurulan ve giderek zenginleşen, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Max-Planck Kütüphanesi, yerli ve yabancı pek çok araştırmacının ziyarete geldiği ve çalışma yaptığı bir yer olarak, üniversitemiz için çok büyük bir değer teşkil etmektedir.

Hukuk Fakültemiz, Harvard Kennedy School ve Max-Planck Enstitüsü ile birlikte tutuklama ve ceza adalet sisteminin etkinliği konularında önemli bilimsel çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarda da sizin destekleyici rolünüz hem bu çalışmaların başlamasını, hem de yayın haline gelerek kalıcı eserler oluşmasını sağlamıştır.

Bu nedenle Sayın Bayan Dr. Dr. h. c. Silvia Tellenbach, size ne kadar teşekkür edilse azdır. Bahçeşehir Üniversitesi Senatosunun önerisi ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyetinin kararı ile size; Türk Ceza Hukukuna yaptığınız büyük katkılar, Türk ceza hukuku bilim insanlarının yetişmelerindeki önemli yardımlar, hukukumuza kazandırdığınız değerli eserler, üniversitemizde bulunan Max Planck Kütüphanesi’nin kuruluş ve gelişimi açısından gösterdiğiniz çaba ve de özellikle Türk Ceza Hukuku Sisteminin evrensel hukuk devleti ilkeleri yönünde ilerlemesini sağlayan katkılarınız için, size “Fahri Doktora” unvanı tevcih etmekten büyük şeref ve mutluluk duyuyorum.

Dr. Tellenbach, you studied law in Göttingen, Tübingen and in Freiburg, passed the first state exam in law in 1974, the second state exam in 1976 and started to work as an assistant at the Max-Planck-Institut for Foreign and International Law.

After the second state exam in law, you did research in the field of Islamic Law in Freiburg and in Cairo and continued your studies in Arabic, Persian and Turkish languages and finished your Ph.D. thesis about The Constition of Islamic Republic of Iran in 1984, achieving your doctoral degree.

The scope of her publications in Turkish, German, English, French and Italian languages covers Turkish Criminal Law. These publications helped the world to get to know Turkish Criminal Law.

You initiated the foundation of research units on Turkey, Iran and Arab countries at the Max-Planck-Institut, a scientific partner of BAU. You are the senior researcher and responsible administrator for these countries at the Max-Planck-Institut since 1984.

Dr. Tellenbach contributed helped Turkish criminal law researchers considerably in gaining access to the Max-Planck-Institute, and devoted a big deal of her reseach to the Turkish Criminal Law.

You took care of more than 70 criminal law professors, teaching in big law schools of Turkey, helping each single of them for their scientific work in Germany.

Your publications in Turkish contributed to the development of the rule of law principle in Turkey.

One the main contribition you made for Turkey was your book on Turksih Criminal Law and the translation of the new TCK to German, making it available to the readers of all criminal lawyers in the world.

Especially the Max-Planck Library at the BAU Law Faculty is of considerable importance to our university. The fruit of many long hours of work, it’s a workplace for researchers both from Turkey and abroad. Dr. Silvia Tellenbach has played a substantial role in the foundation of this library and we’re greatly thankful for her efforts to this end.

Scientific research done together with Harvard Kennedy School and Max-Planck-Institute on the pre?trial detention and the efficiency of criminal justice system in Turkey, was possible with your assistance. Publications about this research has also been finished with your help.

It is thus a great honor for me to bestow upon you the title of an honorary doctorate, as proposed by the senate of BAU and as granted by the decision of BAU’s board of trustees, for your great contributions to Turkish Criminal Law, to the development of principles of rule of law in Turkey by your publications, by helping criminal law scientist’s education in Germany and for the foundation and development of the Max Planck Library at our faculty of law.