Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü
 Sayın Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın
 Sunuş Yazısı

Şenay YALÇIN

Almanya’dan gelen değerli uzmanlar ve Akademisyenler, Türk Hukuk Dünyasının Seçkin temsilcileri, Kıymetli Katılımcılar,

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi IGUL Direktörlüğü, Yargıtay Birinci Başkanlığı ve Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı tarafından birlikte İstanbul ve Ankara’da tertiplenen, “Birinci Yılında İstinaf ve Temyizde Karşılaşılan Sorunlara Mukayeseli Hukukun Cevap Sempozyumu”na hoş geldiniz, onur verdiniz.

İzninizle konuşmamın başlangıcında bu Sempozyumun düzenlenmesinde etkin rol alan IGUL hakkında kısa bir paylaşım yapmak istiyorum. Bahçeşehir Üniversitesi olarak her alanda olduğu gibi hukuk alanında da ülkemizde ve dünyadaki gelişmeleri ve değişimleri yakından izlemekteyiz. Bu kapsamda olmak üzere hukuk devleti ilkeleri temelinde global düzeyde ortak bir anlayış geliştirmek ve eğitim programları düzenlemek üzere; ülkemizin ve değişik ülkelerin hukuk, kolluk, eğitim kurumlan ve evrensel deneyim sahibi bilim insanlarıyla ve kurumlarla iş birliği ve paylaşım yapmak amacıyla 2000’li yılların başında sayın hocamız Prof. Dr. Feridun Yenisey başkanlığında IGUL “Global Understanding of Rule of Law” diğer adıyla “Global Hukuk Programlan Direktörlüğü”nü hayata geçirdik. Bu direktörlüğümüz sayesinde bugüne kadar çok sayıda ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirdik, etkinliler düzenledik ve her kesimden 10 binlerce kişiye Hukuk’un değişik alanlarında eğitimler verdik. Ayrıca hukuk alanında süreli ve süresiz kalıcı yayınlar yaptık ve yapmaya devam etmekteyiz.

Eminim haberiniz vardır ama bir kez daha hatırlatmak istediğim bir husus var. Eğitim kapsamında olmak üzere geçen sene Adalet Akademisi ile ortak yüksek lisans yürütülmesi hususunda imzaladığımız eğitimde işbirliği protokolünden bahsetmek istiyorum. Bu protokol gereği hakim ve savcılarımıza çok özel şartlarda yüksek lisans eğitimi sunmaktayız.

Saygıdeğer Katılımcılar;

İlk bölümünü dün ve önceki gün. Türkiye Adalet Akademisi iş birliği ile üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz ve değerli paylaşımların yapıldığı sempozyumun son ayağını da Yargıtay Birinci Başkanlığı ile birlikte bu mukaddes çatı altında gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim.

Bu sempozyum, daha evvel 16 Şubat 2017 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanı’nın da katılımı ile üniversitemizde “Yargıtay’ın Yapısı ve İstinaf Sonrası Temyiz” başlığıyla gerçekleştirilen konferansın devamı niteliğindedir. Bilindiği üzere, 20 Temmuz 2016 tarihinde Bölge Adliye Mahkemelerinin işlemeye başlaması ve istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesi ile uygulamada yeni hukuk yolu bakımından bazı sorunlar doğmuş, uygulamacılar açısından tereddütlerin yaşanabildiği durumlar söz konusu olmuştur.

Bu nedenle uzun zamandır istinaf sisteminin uygulandığı Almanya’dan uzmanlar ile uygulamacı Türk hukukçuların bir araya getirilmesi ve birlikte görüş alışverişi yapılarak karşılaşılan sorunlara bilimsel yaklaşımlarla çözüm bulunmaya çalışılması düşünülmüştür.

Almanya’dan değerli uzmanların, akademisyenlerin yansıra hâkim ve avukatlardan oluşan uygulamacıların bir arada bulunması sayesinde konunun geniş bir perspektif ile ele alınması sempozyumun amcacına ulaşmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Böylesine önemli bir toplantının düzenlenmesini ve Alman misafirlerimizin üniversitemize teşrifini sağlayan, hukuk fakültesi dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu’na, doktora tez konusu da İstinaf olan değerli hocamız Prof. Dr. Feridun Yenisey’e, Adalet Akademisi yönetimine ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, özel olarak, hukuk alanında düzenlediğimiz her türlü etkinliğimizde bize verdikleri cesaret ve destekler için Yargıtay’ımıza ve Yargıtay Birinci Başkanlığına teşekkür ve şükranlarımızı sunuyorum.

Değerli Hukuk Dostları;

Sözlerime son vermeden önce, bizim için çok değerli ve anlamlı olan bir hususu da sizinle paylaşmak isterim: Bahçeşehir Üniversitesi olarak iki gün önce; gerek bilimsel çalışmaları ile modem Türk Ceza Kanunu’nu Almanca’ya çeviren ve dünyaya tanıtan, gerekse üniversitemizin önemli değerlerinden biri olan Max Planck Kütüphanesi’nin kurulması ve geliştirilmesine büyük katkı sağlayan Sayın Dr. Silvia Tellenbach’a Bahçeşehir Üniversitesi “Fahri Doktora” unvanını takdim etmiş bulunuyoruz. Kendisini huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum. İstinaf ve Temyiz konusunda önemli başlıkların tartışılacağı bu sempozyumun verimli geçmesini diliyor,

Hepinizi saygı ile selamlıyorum.