Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı
 Sayın Yılmaz Akçil’in
 Sunuş Yazısı

Yılmaz AKÇİL

Bizim de dahil olduğumuz Kara Avrupası hukuk sistemini uygulayan ülkelerde önemli bir yer tutan, bu ülkelerin çoğunda uzun yıllardan beri farklı kapsam ve şekillerde uygulanan istinaf; daha adil ve güvenilir bir yargılama bakımından elzem kabul edilmekte, hukuk devletinin ve hak arama özgürlüğünün garantisi ve yargı teşkilatında gelişmişliğin bir ölçüsü olarak görülmektedir.

Ülkemizde daha önce de uygulanmış ve ilk kez 1879 yılında bidayet mahkemeleri ile bugünkü Yargıtay arasında ikinci kademe olarak kurulan istinaf, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet dönemine intikal etmesine rağmen, mevcut adli yapı, hakimlerin sayısı ve nitelikleri; üç kademeli sistemin iki kademeli hale getirilmesini gerekli kılmış ve 45 yıl uygulandıktan sonra 1924 yılında kaldırılmıştır.

Ancak, kaldırıldıktan sonra bile bir çok kez günün ihtiyaçlarına göre yeniden kurulması için zaman zaman kanun tasarıları hazırlanan ve bundan bir yıl önce yeniden hayata geçirilen istinaf ile birlikte iki dereceli yargılama sistemimiz, tekrar üç dereceli hale gelmiştir.

İstinaf sisteminin uygulanması ile birlikte bölge adliye mahkemeleri tarafından hem maddî, hem de hukukî denetim birlikte yapıldığından, Yargıtay; içtihat oluşturma ve hukukî denetim yapma görevini daha iyi yerine getirebildiği gibi, hukukun gelişmesine katkı sağlama ve içtihat birliğine ağırlık verme işlevini de daha iyi yapabilmektedir.

Bunun yanı sıra, asıl görevi hukuka uygunluk denetimi ile sınırlı olan, ancak bir yıl öncesine kadar hukuki denetim yanında, maddi denetim de yapmak zorunda kalan Yargıtay’ın iş yükü de yavaş yavaş azalmakta ve uzun yargılamaların önüne geçilmektedir.

Bundan bir yıl önce ülkemizde de uygulanmaya başlanan istinaf sisteminin daha iyi uygulanabilmesi için; sistemin özünün doğru anlaşılması ve iyi öğrenilmesi büyük önem taşımaktadır.

İyi uygulanması halinde bir çok şikâyetin olduğu yargı sistemimiz için bir çıkış yolu ve yeni bir umut ışığı olabileceği gibi; kötü uygulanması halinde, mevcut sorunlara yenilerinin eklenmesi sonucunu da doğurabilecektir.

Daha adil bir yargılama, daha güvenilir bir kanun yolu ve daha sağlıklı bir içtihat oluşumu için büyük önem taşıyan istinafın daha iyi anlaşılabilmesi ve uygulanabilmesi için, Türkiye Adalet Akademisi ile Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi IGUL Direktörlüğü tarafından düzenlenen “Birinci Yılında İstinaf ve Temyizde Karşılaşılan Sorunlar” başlıklı sempozyumda; istinaf ile ilgili çalışan hukukçular bir araya getirilerek, yeni kanun yoluyla ilgili merak edilen temel hususlar, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin yeni bakış açıları ortaya konulmuştur.

İstinaf ve temyizin bütün yönleriyle masaya yatırıldığı bu sempozyumda ortaya konulan bilgileri ve önerileri kamuoyu ile paylaşmak amacıyla hepsi de birbirinden kıymetli katılımcıların sundukları nitelikli ve kaliteli tebliğlerle açılış konuşmalarını içeren bu kitap; 2016 yılının Temmuz ayında yürürlüğe giren istinaf sistemine ilişkin çok önemli bir eser olarak akademisyenlerin ve uygulamacıların istifadesine sunulmaktadır.

Başta büyük hukukçu Prof. Dr. Feridun Yenisey hocamız olmak üzere, istinaf ile temyizin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak olan bu sempozyumun düzenlenmesi, sempozyumda sunulan tebliğlerin kalıcı hale gelmesi ve gelecek nesillere de aktarılabilmesi için yayınlanan kitabın yayına hazırlanması hususunda katkısı bulunan herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca bu kitabın akademisyen, hakim, Cumhuriyet savcısı ve tüm uygulamacılara faydalı olmasını temenni ediyorum.